Компактният обект XMMU J173203.3-344518, чиято маса е равна на три четвърти от масата на нашето Слънце и е натъпкана в топка, която може да се побере удобно в Манхатън, със сигурност е забележителен. Дори странен, предава "Сайънс Алерт".

Ново изследване на астрофизици от Университета на Сао Пауло и Федералния университет на АВС в Бразилия потвърждава, че тази умопомрачително плътна капчица звездна материя наистина е странна, но може би не по начина, по който си мислите.

Миналата година изследователи от Института по астрономия и астрофизика към Университета в Тюбинген, Германия, направиха нова оценка на разстоянието между нас и миниатюрния труп на мъртва звезда, който се върти в остатъка от свръхнова HESS J1731-347.

Разстоянието от едва 8150 светлинни години е по-малко от предишната оценка от около 10 000 светлинни години. Новото разстояние изисква преизчисляване на характеристиките на компактния обект, особено на неговия размер и маса.

И тук нещата стават малко по-вълнуващи.

Млечният път приютява невероятните 3,32 милиарда небесни обекта

Когато звездите с определена маса изчерпят горивото, което гравитацията им може удобно да разбие, те се сриват в космическа гръмотевица от топлина и електромагнетизъм, която издухва част от външните им слоеве.

Остава само обект, който е толкова плътен, че атомите му са свити. Дълбоко в ядрото му електроните са натъпкани в ядрата им, което принуждава протоните да загубят заряда си и да се превърнат в неутрони. Поздравления, това е новородена неутронна звезда.

Ако има достатъчно маса, цялата тази допълнителна гравитация преодолява критичните ядрени сили и смачква материята в нещо невъобразимо, създавайки черна дупка. Ако масата е твърде малка, атомите остават приятелски съседи в така нареченото бяло джудже.

Смята се, че долната граница на масата на неутронната звезда е малко над една слънчева маса. Най-леката, открита досега, е с маса само 1,17 пъти по-голяма от
тази на Слънцето.

Със своите 77 процента от слънчевата маса XMMU J173203.3-344518 е не просто рекордьор, а направо безпрецедентен. Неутронните звезди не трябва са толкова дребни.

Което означава, че тя може би изобщо не е неутронна звезда.

Предполагайки, че вместо това е обект, наречен странна звезда - състоящ се главно от частици, известни като странни кварки - изследователите оставят заключенията си на други изследователи.