В Шумен при обработени 100 процента протоколи от СИК в OИК печели Христо Христов от "БСП за България" с 71,38 на сто от гласовете, а втори е Георги Колев (ГЕРБ) с 25,88 на сто.

Министерски съвет

Златин Ценков от ГЕРБ е избран за кмет на община Каспичан с 50,95 процента подкрепа. За борещата се за пореден кметски мандат Милена Недева, издигната от „БСП за България“, са гласували 46,75 на сто от имащите право на вот.

Това показват резултатите, публикувани на сайта на местната Общинска избирателна комисия (ОИК), при обработени 100 процента от протоколите на секционните избирателни комисии.

България избра: ЦИК публикува междинни резултати от местните избори

Според данните за Ценков са гласували със 128 избиратели повече. Той получава подкрепата на 1552 души, а Недева – на 1424 жители на общината.  Да не подкрепят никого от двамата кандидати на балотажа са избрали 70 от имащите право на вот. 

Изборният ден в община Каспичан приключи при около 47,3 процента избирателна активност. Правото си на вот упражниха 3169 души. Това съобщиха от ОИК. Избирателната активност бе по-ниска спрямо първия тур на местните избори преди седмица, когато беше 53,28 процента, показва справка в сайта на комисията. 

Янко Йорданов от ГЕРБ ще е втори мандат кмет на община Велики Преслав. За него са гласували 79,87 процента подкрепа, а за опонента му Христо Кюркчиев от ДПС - 17,67 на сто от имащите право на вот.

Това показват резултатите, публикувани на сайта на Общинска избирателна комисия в града, при обработени 100 процента от протоколите на Секционните избирателни комисии. Според данните за Йорданов са гласували 2269 души, за Кюркчиев - 502-ма избиратели, а с "Не подкрепям никого" - общо 70 от имащите право на вот. 

Изборният ден в Общината приключи при около 24,9 процента избирателна активност. Правото си на вот днес упражниха 2889 души. Това съобщиха по-рано за БТА от Общинската избирателна комисия (ОИК) в града. 

Избирателната активност е по-ниска спрямо първия тур на местните избори преди седмица, когато беше 40,92 процента, показва справка в сайта на ОИК – Велики Преслав.

От ОИК уточниха, че изборният ден в общината днес е преминал в спокойна обстановка, без сигнали и жалби до комисията, без проблеми с машинното гласуване. 

Правото си на вот в общината днес можеха да упражнят около 11 600 избиратели, в 22 секции, от които една подвижна. Машинно гласуване имаше в 15 секции, припомниха от Общинската избирателна комисия.
Станимир Савов, БТА