В РИК до момента не са постъпвали жалби и сигнали
Избирателната активност в Шуменско към 11:00 часа е 8,5 процента. Гласували са 15 633 души от вписаните в избирателните списъци около 183 880 жители на областта. Това съобщи зам.-председателят и говорител на Районната избирателна комисия (РИК) Мариела Иванова.

В десетте община на областта, към 11:00 часа, най-висока е избирателната активност в общините Смядово и Върбица, съответно 11,53 и 11,34 процента, а най-ниска е в община Каолиново - 4,97 на сто.

Вижте каква е избирателната активност към 13:00 часа

В най-голямата община в областта - Шумен, правото си на вот са упражнили 8,49 на сто от гласоподавателите.  Процентът на гласувалите е почти същият, както при вота за народни представители през октомври 2022 година, когато към 11:00 часа правото си на глас упражниха 8, 48 на сто от избирателите в областта. 

В РИК до момента не са постъпвали жалби и сигнали. В избирателна секция в село Развигорово в община Хитрино се гласува само с хартиени бюлетини заради проблем с машината, отбеляза Иванова.

На пресконференция по-рано тя информира, че поради проблем с машините в секции в селата Единаковци и Каменяк в община Хитрино е взето решение там също да се гласува с хартиени бюлетини.  

Представители на РИК ще дадат брифинг в града и в 16:30 часа. На нея ще бъде предоставена информация за избирателната активност в областта и постъпилите сигнали и жалби до комисията към този час.
Станимир Савов, БТА