Здравната каса притиска директори на болници
Здравната каса притиска директори на болници / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Здравната каса притиска директори на болници
67628
Здравната каса притиска директори на болници
  • Здравната каса притиска директори на болници

От два дни Здравната каса е притиснала директорите на болници да подписват анекси и кредитни известия, с които се задължават да се задоволят до края на годината да получават финанси, в рамките само на 80% от изработеното. Това съобщи председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов и допълни, че целта на финансовата институция е тя да се застрахова, че болниците няма да си поискат останалите 20%. Така по думите на Райчинов ставала обяснима „неистовата смяна на директори на лечебни заведения в последно време”.

Лекарите призовават директорите да не подписват подобни документи, тъй като Здравната каса нямало как да ги задължи. Според лекарите проблемът с недостига на финанси в бюджета на касата тази година би могъл да се реши ако с наличните средства се разплати всичко, полагащо се на болниците, а всички останали плащания да бъдат отложени във времето.

В противен случай ще последват национални протестни действия, тъй като рискът медицинският персонал в болниците за Коледа и Нова година да не получи заплати, вече бил твърде висок.

„Странно е за мен как касата си позволява своеволието да не приема реално попълнени от лечебните заведения фактури. Това е абсолютно беззаконие. Надявам се д-р Румяна Тодорова бързо да вземе необходимите мерки и това да спре още от днес”, заяви председателят на БЛС.

„При 200 млн. лева ясно разписан дефицит в болничната помощ, 104 млн. лева излишък. От къде идва този излишък при такъв дефицит? Не знам дали има финансист, който може да ми го обясни. За нас Симеон Дянков не просто не си е тръгнал, а има повече от прилежен ученик, който е усвоил всички хватки и методи, но не се свени да разшири това, което правеше Дянков. За какво са тия пари или пак да бъдат откраднати? Т.е. парите от здравни вноски, отчетени като излишък, ненужни на Касата, здравеопазването и пациентите, да заминат някъде за нещо си, неясно към момента за какво”, коментира д-р Райчинов темата, свързана с бюджета за 2014-а.