Задържани са още двама при операция „Наглите”
Задържани са още двама при операция „Наглите” / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Задържани са още двама при операция „Наглите”
24502
Задържани са още двама при операция „Наглите”
  • Задържани са още двама при операция „Наглите”

Тази сутрин са били задържани още двама души в рамките на операция "Наглите", съобщи в предаването "Годината" на Дарик министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. С тях общият брой на задържаните, срещу които са повдигнати обвинения, става шест.

"Знаехме, че от шестима до осем души е ядрото на организираната престъпна група, от които издирваме един", поясни вътрешният министър. По думите му, в къщите, където са били държани отвлечените, са намерени и ДНК на задържаните: "Има също и намерени предмети на човек, който е бил похитен, той вчера си разпозна вещите. В последствие ще доказваме, че това е организираната престъпна група, която има отношение към 12-13 от 19-те отвличания, станали през последните две години".

Цветан Цветанов каза още, че хора, задържани при операция "Наглите", докато са се занимавали с по-ниското ниво на организираната престъпност, тоест грабежи, са имали контакти със служители на МВР - средни ръководни кадри. В момента се изяснява съпричастността към тяхната престъпна дейност.

На въпрос дали потвърждава, че престъпниците нанасят политически удари, вътрешният министър отговори: "Най-неприятното за вътрешния министър е, че знае много, а трябва да говори много малко".

Относно полицейските протести и факта, че служителите на реда са продължили да пушат и по време на неговото управление, Цветанов коментира: "Това беше отчитане на една година от миналогодишния протест и засвидетелстване, че проблемите стоят".

Като цели на правителството и МВР вътрешният министър посочи: "Да можем да усвоим максимално пари от европейските фондове. Тук е моментът да благодаря на Европейската комисия за решението за парите по Шенген, които са основен приоритет за МВР, да бъде удължена процедурата за контрактуваните договори, не както беше - до 31 януари 2009, а до 31 март 2010 г. - това ще даде по-голяма възможност да усвоим пари по програмите, които сме стартирали". По думите на Цветанов през март 2011 г. трябва да влезем в шенгенското пространство.

Цялото интервю с Цветан Цветанов четете тук