Веселин Марешки призова управляващите да не чакат само доставките на ваксини по линия на ЕС, а да поръчат допълнително дози извън тази квота
Веселин Марешки призова управляващите да не чакат само доставките на ваксини по линия на ЕС, а да поръчат допълнително дози извън тази квота / Gulliver/Getty Images
Заместник-председателят на НС и лидер на "Воля" Веселин Марешки призова правителството да направи спешна поръчка на един милион ваксини срещу COVID-19, извън очакваната доставка от ЕС, съобщиха от пресцентъра на "Воля". Според Марешки висшите чиновници в Брюксел са на път да се провалят с тази задача.

“Нямаме време да чакаме и да си играем на локдаун, намаляване на мерките, скок в заразените, пак локдаун“, смята лидерът на "Воля". Икономиката съвсем ще закъса, хората ще останат без никакви доходи, коментира той и допълва, че това е огромен риск за стабилността на държавата.

„Мисля, че животът и здравето на българите, както бизнесът и доходите, са приоритет в тази ситуация, отбелязва Марешки. Много добре, че има обща поръчка за страните-членки, но ние сме суверенна държава и имаме право да предприемем и други мерки, за да излезем от тази криза по-бързо и с минимални щети, категоричен е той.

По думите му правителството трябва да предприеме необходимите мерки да има достатъчно ваксини и процесът по ваксинация да е по-бърз.

Източник: БТА