„Възраждане“ ще сезира Конституционния съд (КС) за отхвърленото предложение за референдум за запазване на българския лев до 2043 г., след като решението на парламента излезе в „Държавен вестник“. Това обяви председателят на партията Костадин Костадинов в декларация от трибуната на Народното събрание.

"Ще се надяваме поне една институция в държавата да не е превзета от чуждо посолство и поне една институция в нашата република да си спомня, че над всичко трябва да бъде законът и интересите на българския народ", каза още той.

"Миналата седмица тук беше безпрецедентно погазен законът и Конституцията на републиката като бяха отхвърлени гласовете на 604 хиляди български граждани", коментира Костадинов. По думите му, случилото се миналата седмица с референдума тук в залата, страшно много наподобява съдбата на другите два референдума, които са били проведени – през 2016 г. за мажоритарната система и преди това референдумът, иницииран от БСП, за АЕЦ „Белене“. И в единия, и в другия случай имаше ясна и категорична воля на българските граждани, и в единия, и в другия случай, тя беше погазена, коментира той.

"Миналата седмица беше погазена още веднъж волята на българските граждани за запазване на ядрения проект в Белене с решението на практика да бъдат подарени българските ядрени реактори", допълни председателят на "Възраждане".

"Оказа се, че е демократично осем човека в правната комисия да имат по-тежък глас от 604 хиляди български граждани, само че това не се нарича демокрация, а олигархия, управление на малцинството", коментира още Костадинов.
Теодора Цанева/БТА