Управлението на кризи е немислимо без всеобхватен подход
Управлението на кризи е немислимо без всеобхватен подход / снимка: БГНЕС, архив

Управлението на кризи е немислимо без всеобхватен подход или без междуведомствено взаимодействие, посочи заместник-министърът на отбраната Иван Иванов при откриването днес в София на годишния семинар на Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия.

Темата на семинара е „Взаимодействие между ведомствата при управление на кризи и реагиране при бедствия”.

Акредитацията на Центъра е един от основните приоритети на Министерството на отбраната за 2014 г. и това ще бъде първата структура на НАТО с акредитация в страната, посочи Иван Иванов. Той отбеляза, че управлението на кризи е задача, върху която са фокусирани усилията на държавите-членки от Алианса. Центърът не представлява решение на тази задача, а има за цел да генерира единна база за съсредоточаване на експертиза в съответната област на интереси за страните-членки и страните-партньори, да анализира поуките от практиката и да предложи перспективи за развитие.

На дневен ред е акредитирането на Центъра като международна военна организация на наша територия. С решение на Северноатлантическия съвет очакваме той да получи статут на международна военна организация, съгласно чл. 14 от Парижкия протокол, посочи заместник-министър Иванов. Центърът за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия беше създаден по инициатива на България за подпомагане на съюзните усилия в областта на управлението на кризи.