И Съюзът на съдиите в България излезе с позиция по случая с насилието над 18-годишното момиче в Стара Загора. Тя беше публикувана във Фейсбук профила на Съюза. В нея се посочва, че насилието над всеки човек е правно и човешки нетърпимо. "Всеки пострадал разполага с правни средства за защита, а всеки насилник носи юридическа отговорност. От друга страна, обективната и професионално насочена обществена осведоменост е и адекватната основа, върху която гражданите могат да обсъждат съдебните актове, а органите на съдебна власт, в случай на необходимост – да предприемат съответните действия за задълбочаване на професионалните дебати по определени теми и за собственото си професионално развитие", допълват от организацията.

Според Съюза на съдиите е нормално хората да съчувстват на всеки пострадал, особено от престъпление, което представлява упражняване на физическо насилие и причинява страдание и унижение на физически уязвим  човек.

„Но тъкмо емпатията и искрената загриженост следва да ни удържа от увлечението да се включваме във въздаване на "улично правосъдие".

"Уличното правосъдие" и призивите за саморазправа със съдиите и обвиняемия е общ провал, не е поражение само за "обезвластената" чрез поругаване съдебна власт, но и за самите граждани, защото съзнателно или не те отприщват неуправляеми потоци на човешка агресия, които в един момент, при други обстоятелства, могат да пометат и тях.“, се казва в документа. 

В позицията се заявява още, че отношението към съдебния състав от Окръжен съд - Стара Загора и най-вече към съдията докладчик представлява провал както на съдиите, които не са се преборили за доверието да бъдат чути спокойно, така и на политическите власти - защото не са провели достатъчно убедителни политики, които да разясняват защо е вредно съдът да се обяснява извън делото, но и на обществото като цяло, защото "допуснахме призиви за линч на съдията". 

"Съдията от окръжен съд разглежда всякакви дела, поради което е неморално да бъде злепоставян пред страните по всички други дела и да бъде превръщан в лесна мишена за всеки недоволен, психически неустойчив или за всеки общественоопасен, който е готов да мине границата, за да избегне тежка присъда", казват още от Съюза на съдиите.

По-рано днес депутатът от ДПС Делян Пеевски сезира Инспектората към Висшия съдебен съвет с искане да разгледат случая и да потърсят отговорност от съдиите в Окръжния съд Стара Загора, които пуснаха на свобода човека, наранил 18-годишно момиче в Стара Загора. 
Йоана Димитрова/БТА