Съдът остави в ареста обвинения за палежи на коли Юлиан Ковачки
Съдът остави в ареста обвинения за палежи на коли Юлиан Ковачки / снимка: Sofia Photo Agency, Надя Коцева

Софийски градски съд остави за постоянно в ареста Юлиян Ковачки, обвинен в палежи на автомобили в София. Въпреки непрецизно формулираните обвинения срещу Ковачки, според съда, са събрани достатъчно доказателства, които дават основания той да остане в ареста. Четири пъти Ковачки е осъждан за хулиганство и шофиране в пияно състояние, което, според съдебния състав, е довод да се смята, че той е обществено опасен и има опасност да извърши друго престъпление.

Събраните доказателства съдът кредитира като пряко относими към палежите на автомобили в кварталите „Младост” и „Хаджи Димитър”. „С неговото появяване се установяват запалени коли, а това е достатъчно уличаващ сбор от косвени доказателства”, записа в мотивите си съдът. „Макар съдебната институция да е налагала все по-леките наказания за хулиганство и каране в пияно състояние на Ковачки, ето така той се отплаща на това общество”, коментира още съдия Мими Петрова.

Прокуратурата твърди, че Ковачки е направил признания пред един от разпитаните вече свидетели. Адвокатите му обаче отричат, допълва БТА.

В съдебна зала Юлиян Ковачки заяви, че когато бил арестуван в районното го били почерпили с бира и водка, а това се е случило непосредствено преди да бъде подложен на детектор на лъжата в Института по психология на МВР. Съдът цитира думи на Ковачки, който казал: „Като мина и колата пламва”, които според защитата на младежа, биха могли да бъдат тълкувани като познатия израз „паля колата и тръгвам”.

Не знам защо всички са срещу мен, но аз обикалям квартал „Младост”, защото имам много приятели, значи ли това че и последните палежи в квартала също са мое дело”, обърна се Ковачки към съда и поиска да бъде освободен под домашен арест или под парична гаранция. Това негово искане обаче остана неуважено. След Коледните празници защитниците му ще имат възможност да обжалват пред Софийския апелативен съд наложения постоянен арест.

Общо трима са задържаните досега за палежите на автомобили в столицата. В сряда беше арестуван Владислав Николов-Куката. Той е заподозрян, че е запалил няколко коли в столичния квартал „Западен парк” в нощта срещу 12 декември. На 16 декември Софийският районен съд също го остави в ареста.

Вчера пък бе заловен трети извършител на палежи - 27-годишният Радослав Стоянов, който подпалил в ранните часове на 17 декември кола в квартал „Захарна фабрика”, на ул. „Кукуш”. От огъня бе засегнат и друг автомобил в съседство.

В предаването „Годината” по Дарик вътрешният министър Цветан Цветанов коментира, че все още не са ясни мотивите за извършването на палежите на автомобили в София. Той поздрави полицията за добре свършената работа и добави, че без съдействието и показанията на хората, извършителите на част от палежите все още щяха да бъдат неизвестни.

Тази нощ също бяха подпалени автомобили. Три коли изгоряха при различни нападения в София, Перник и Волуяк.