Съдът остави окончателно на свобода обвинен за палежи на коли в София
Съдът остави окончателно на свобода обвинен за палежи на коли в София / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Софийският градски съд (СГС) не прие мотивите на прокуратурата и пусна на свобода Радослав Стоянов, обвинен за палеж на автомобил в столичния квартал "Захарна фабрика".

Преди дни Софийският районен съд (СРС) пусна на свобода 27-годишния Стоянов срещу 1700 лева гаранция. Веднага след това обаче прокуратурата поиска от по-горната инстанция да върне в ареста обвиняемия с мотива, че има криминално минало, събрани са доказателства за палежа на колата и свидетелски показания, с които личи, че именно Стоянов е извършил нападението. Освен това прокурорът добави и високия обществен интерес към палежите на коли. Пред съдебния състав обвиняемият изрази съжаление за стореното и увери, че няма да се повтори.

Според прокуратурата Радослав Стоянов има лабилно поведение, защото в деня на палежа е употребил алкохол и ако излезе на свобода, може да повтори престъплението. И поиска отново гаранция от 1700 лева.

Общественият интерес не може да надделява над текстовете в Наказателния кодекс, отвърна адвокатът на 27-годишния мъж. Той не прие доводите на прокуратурата с аргументите, че криминалното минало на клиента му не е недоказано заради липса на конкретни данни за извършено престъпление. По думите му Стоянов е подпалил единствено задния фар на колата, която се намирала на 50 м от дома му. Според защитника едва ли това е начин да се запали цял автомобил. Той повтори, че клиентът му е готов да покрие нанесените щети и да сключи споразумение с прокуратурата.

Пред съдебния състав Радослав Стоянов разстроено заяви, че съжалява за постъпката си и я определи като инцидентна в неговия живот.

Съдебният състав на Софийски градски съд повтори решението на по-долната инстанция. Според съдията не е извършено тежко умишлено престъпление. Само за да се отговори на общественото напрежение, не може да се наложи мярка "задържане под стража", обобщи той.

Стоянов е третият, обвинен за палежите на автомобили в София. На свобода са и другите двама - Владислав Николов-Куката и Юлиян Ковачки.