Задържаха в Узбекистан осъдения за убийството пред дискотека „Соло” в София Илиян Тодоров, съобщиха от прокуратурата. Страната ни е била информирана официално от бюрото на Интерпол в Ташкент.

И „Интерпол” вече издирва Илиян Тодоров

Тодоров се опитал да се качи с фалшив паспорт от летището в Ташкент към Истанбул. Установено е, че документът, с който той се е легитимирал е подправен, поради което лицето е задържано.

Снимки, изпратени до властите у нас, след направена експертиза, доказали, че става въпрос именно за Илиян Тодоров. Той беше в неизвестност над 12 години.

Предстои да бъдат изпратени документи за екстрадиция съгласно сключен договор между Република България и Република Узбекистан, подписан между страните през 2004 г.

В тази връзка главният прокурор Иван Гешев поиска официална видеоконферентна връзка с главния прокурор на Узбекистан Нигматила Юлдашев.


Баща на убит пред „Соло”: Имам доказателства за въздействие на съда

Илиян Тодоров, осъден на доживотен затвор за двойното убийство пред дискотека „Соло”. Перничанинът беше обявен за общодържавно издирване след като не се яви в затвора, за да излежи доживотната си присъда.

При разглеждане на делото на първа инстанция – Софийския градски съд, Илиян Тодоров е оправдан през 2011 г. от бившата съдийка Румяна Ченалова за извършените от него деяния. На 02.04.2013 г. присъдата е изменена от Софийския апелативен съд като е наложено наказание „доживотен затвор“. Впоследствие тази присъда е потвърдена от ВКС.

Тодоров е обявен за виновен за убийството на 21-годишния Кирил Въжаров, вратар на националния отбор по хокей на лед и 24-годишния Васил Александров. Те бяха намушкани с нож смъртоносно пред дискотеката по Великден - на 18 април 2009 г., а при инцидента пострада тежко и приятелят им Кирил Димитров.