Сините споделят положителната оценка на ЕК за политическата воля на кабинета
Сините споделят положителната оценка на ЕК за политическата воля на кабинета / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Сините споделят положителната оценка на ЕК за политическата воля на кабинета
31333
Сините споделят положителната оценка на ЕК за политическата воля на кабинета
  • Сините споделят положителната оценка на ЕК за политическата воля на кабинета

Членовете на Висшия съдебен съвет да се избират с мнозинство от 2/3 от депутатите, такава промяна в закона за съдебната власт ще внесат от СДС, съобщи лидерът на партията Мартин Димитров. По думите му кандидатурите трябва да са публични поне месец преди вота, за да има обществена дискусия върху тях. Според сините в момента ГЕРБ се колебае дали да не попълни ВСС по досегашната практика без да променя Конституцията и начина на избиране на членовете на съвета, отбеляза лидерът на СДС и допълни, че това не е реформа. "Ако начинът на назначаване във ВСС се запази, спецсъдилищата, които управляващите предлагат няма да са ефективни", посочи лидерът на СДС.

В коментара си за доклада на Европейската комисия, Димитров настоя за реформа в съдебната власт, защото случаи като този с Красьо Черния не трябвало да се повтарят, а нищо не се правело в тази посока. Той посочи, че иначе сините споделят положителната оценка, дадена от ЕК за политическата воля на кабинета за справяне с корупцията и организираната престъпност.

„Имаме огромни различия с партия „Атака", която доскоро беше за излизане от НАТО. Подобни формирования не биха били честни спрямо избирателите!". Така Мартин Димитров коментира призива на лидера на „Атака" Волен Сидеров за общ блок на ГЕРБ, сините и националистите срещу БСП и останалите за следващия парламентарен вот.

Сините определиха като прибързана реформата в културната сфера и трябвало да се осъществи след дискусия с гражданското общество, общините и гилдията. Според тях има общини, които биха били готови да участват във финансирането на културните институции.