Санкционират чиновници за лоши писма до Брюксел
Санкционират чиновници за лоши писма до Брюксел / cнимкa: Sofia Photo Agency
Ще има санкции към българската администрация, заради некоректност в комуникацията с Брюксел, това обяви вицепремиерът без портфейл, който ще контролира работата по усвояването на средствата от еврофондовете Меглена Плугчиева по време на разширеното заседание на тройната коалиция, което се провежда в комплекса Катарино край Разлог.

"Писмата, които изпраща нашата администрация до Брюксел са формални, има мимикрия, имитация на активност, а трябва да има резултатност", каза още Плугчиева. "Време е общините да се научат да пишат проекти", добави тя. По думите й, на ниски нива в администрацията е имало недопустимо поведение на незачитане на препоръките на Брюксел. Плугчиева посочи, че става въпрос за администрацията на средно ниво в Министерството на финансите. Според нея в администарцията по принцип има масов отлив на кадри и трябва да бъде стимулирана да работи добре, като се повишат възнагражденията на служителите в нея.

Да бъде създадено специално звено за по-директна и по-добра работа с бенефициентите, за да бъдат обучени в представянето на добри проекти по структурните програми и кохезионния фонд, са обсъждали още управляващите.

Звеното „Авкус” на ОЛАФ, това е съветът за координация в борбата с правонарушенията, засягащи финансовите интереси на европейските общности, ситуирано в МВР, да премине в администрацията на Министерския съвет под директния контрол на вицепремиера по еврофондовете, са решили още в съвета на коалицията.

По думите на Плугчиева Брюксел ни е критикувал за това, че в отделните ведомства не е имало независими одит по усвояването на средствата от предприсъединителните програми.

Тя обяви, че този месец ще има проверки от главната дирекция по земеделие на Европейската комисия по САПАРД, през юни от ОЛАФ, ще има и проверки по ФАР, това ще стане след края на проверките, възложени от финансовото министерство на външни експерти.