Роми - студенти по медицина ще помагат в бедстващите райони
Роми - студенти по медицина ще помагат в бедстващите райони / снимка: БГНЕС
Роми - студенти по медицина ще помагат в бедстващите райони
74245
Роми - студенти по медицина ще помагат в бедстващите райони
  • Роми - студенти по медицина ще помагат в бедстващите райони

Студенти по медицина, както и дипломирани лекари от ромски произход ще оказват помощ на пострадалите след бедствието в област Враца, съобщи за Дарик Мария Иванова от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе”.

Младежите ще измерват кръвно налягане и кръвна захар на пострадалите от наводненията хора и ще провеждат беседи относно хигиената и безопасността на храните в бедстващите райони, обясни още Иванова.

„Идеята дойде от теренната работа, която имаха студентите по медицина миналата седмица в „Аспарухово” и Горна Оряховица. Тогава те измерваха кръвното налягане и кръвната захар на пострадалите в тези райони. Сега проявихме инициатива и студентите откликнаха на нашето желание да окажем подкрепа в момента в Бяла Слатина и Мизия”, съобщи тя.

„По време на посещението ще измерват кръвното налягане, кръвната захар и ще изнесат беседа какви превантивни мерки трябва да вземат относно хигиенните навици и точно в момента за предотвратяване на потенциална епидемия и зарази, както и за безопасността на храните в залетите райони”, обясни Иванова.

Инициативата е съвместно с община Бяла Слатина.