Първанов: Плевнелиев, след мандат на гафове, на финала наруши Конституцията
Първанов: Плевнелиев, след мандат на гафове, на финала наруши Конституцията / БГНЕС, архив

"Президентът Росен Плевнелиев, след един мандат на гафове, на финала грубо наруши Конституцията на Република България", коментира на брифинг в парламента председателят на АБВ и президент на България от 2002 до 2012 г. Георги Първанов.

Президентът е задължен в случай на несъставяне на кабинет да свика служебно правителство, посочи той и отбеляза, че това изрично е записано в Конституцията.

Плевнелиев няма да назначи трети служебен кабинет

Това не е "концерт по желание", служебно правителство трябваше да има, заяви Първанов, цитиран от БТА. Според него най-вероятно единственото, което спасява Плевнелиев от импийчмънт, е липсата на време, но държавният глава трябвало да понесе сериозна морална и политическа, държавническа отговорност.

"Никой не може да се крие зад факти от актуалната международна и вътрешна ситуация", смята Георги Първанов. По думите му своеволията на отбора ГЕРБ в тази ситуация са станали прекалено много.

Без правителство, отиваме на предсрочни избори

"Не мога да укорявам новоизбрания президент Румен Радев за това, че той отказва да участва във формална процедура, той в момента няма правомощия", коментира Първанов.

По думите му Радев идва на ход след 22 януари и оттогава може да бъде укоряван.