/ БГНЕС
Проверяват Гранична полиция заради пропуски на летище София
96732
Проверяват Гранична полиция заради пропуски на летище София
  • Проверяват Гранична полиция заради пропуски на летище София
40 души, идващи от Франция, са влезли в страната ни, без да преминат граничен контрол. Пътниците пристигнали на летище София. В кабинките за гранична проверка обаче нямало служители на ГД „Гранична полиция”, които да ги проверят.
 
Министърът на вътрешните работи Валентин Радев обясни, че е недопустимо на най-добре пазената и най-хвалената сухопътна граница да се случват подобни неща. 

Той допълни, че и друг път е имало такива случаи. По неофициална информация на Дарик, случаят е на летище Варна, където майка напуснала страната със сина си, без знанието на бащата на детето. Жената представила на служителите на „Гранична полиция” билет за полет до София, но след това се качила на самолет за Истанбул, за който имала билети.
 
Къде изчезнаха млада майка и 4-годишното й дете? (ВИДЕО)

На 20 март следобед на летище София пристигнал самолет от Париж. Когато пътниците на самолета стигнали до кабинките за гранична проверка, обаче, установили, че всички служители на „Гранична полиция”, разпределени на шест гишета са напуснали постовете си. 40 човека, кацнали от френската столица, необезпокоявано, без никой да провери документите им влезли в страната ни. Служителите на МВР се върнали на работните си места и започнали да проверяват документите на останалите, все още не успели да преминат пътници.
 
Как пристигнали на летище София пътници влязоха в страната без проверка?

Ситуацията притесни вътрешния министър Валентин Радев, който сподели, че е недопустимо някой да влезе в страната ни без проверка. Той допълни, че това се е случвало и преди, но ще провери дали има наказани.
 

БГНЕС


Очаква се на служителите, напуснали работните си места да се наложи дисциплинарно наказание. Влизането на 40 души в страната ни, без да преминат граничен контрол, се случва след като наскоро министър-председателят Бойко Борисов за пореден път обвини част от страните в ЕС за "несправедливо" отношение към България и за "измисляне" на причини за отказ от членство в Шенген.

Борисов: България и Румъния трябва да бъдат приети в Шенген заедно

В началото на февруари по време на своя реч на конференция в Брюксел Борисов заяви, че страната ни най-добре пази границите си. Министър-председателят допълни, че българският данъкоплатец дава стотици милиони за европейската сигурност.
 
От „Гранична полиция” обясниха, че в момента се установяват причините за допуснатите у нас, без проверка, пътници от Франция.