През зимата трябва да плащаме по-малко за парно, каза Явор Куюмджиев
През зимата трябва да плащаме по-малко за парно, каза Явор Куюмджиев / снимка: БГНЕС, архив

„През зимата би трябвало да плащаме по-ниски сметки за парно, а през лятото по-високи".

Това заяви Явор Куюмджиев, зам.-председател на парламентарната енергийна комисия пред bTV.

„Не бих казал, че е коректно да се твърди, че абонатите ще получат този месец по-високи сметки за парно. Новата методика предвижда разхвърляне на сметките за цялата година. Т.е. през зимата би трябвало да плащаме по-ниски сметки", поясни Куюмджиев.

Той отхвърли и твърденията от страна на енергийните счетоводители, че наредбата ще създаде хаос, защото се разминава със закона. Според него всички проблеми ще се изчистят на среща тази седмица с всички заинтересовани.

„В цялата система около сметките за парно проблемът, който не е решен, е доверието. Никой не вярва на никого - гражданите не вярват на топлофикация, че издава правилни сметки, а топлофикация - на гражданите, точно заради тези кражби. Единствено са доволни топлинните счетоводители", каза Куюмджиев, цитиран от БГНЕС.

Работи се в момента по една нова идея, която предвижда да се освободи в момента крайният пазар на топлоенергия.

"Вие не можете в момента да си направите сметка, да си отчитате вътрешното отопление без счетоводител, а "Топлофикация" не може да даде отстъпка повече от 5%. Някои са готови да дадат и 25% отстъпка на потребителите. Трябва да дадем възможност една сграда да може да договори отстъпки и друга "Топлофикация" да им даде исканата отстъпка. Целим разбирателство между съседите. Има много сгради, които го постигат", заяви шефът на енергийната комисия в НС.

За цената на тока през този месец той заяви, че трябва да се чете последното изречение от съобщението на ЧЕЗ от вчера, в което се казва, че ако потреблението е като миналогодишното - сметките ще са с 10% по-ниски.

Промените в Закона за енергетика влизат тази седмица в пленарна зала. Те предвиждат, ако получавате сметка с 30% по-висока от предходния месец, да можете да се откажете да платите докато доставчикът не ви докаже, че точно толкова сте потребители", поясни Куюмджиев.