Предупреждават за силни снеговалежи в Западна България, на север - вятър
Предупреждават за силни снеговалежи в Западна България, на север - вятър / БГНЕС, архив

Жълт код е обявен за днес в четири области на Западна България заради очаквани обилни снеговалежи.

Кодът е в сила за областите София-град, София-област, Перник и Кюстендил. В тези области след обяд, с понижението на температурите, дъждът ще премине в сняг.

В областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе, Разград и Силистра е въведен жълт код заради силен северозападен вятър. Поривите на места се очаква да достигнат до 20-22 м/с.

През нощта срещу вторник и през целия ден ще продължи да превалява сняг, като валежите ще обхванат по-голямата част от страната. Ще се образува тънка и неравномерна снежна покривка.

Новата седмица започва със застудяване

За останалата част от страната за днес обявеният код е зелен.

Днес ще превалява на повече места в Южна България, а до вечерта и над Източна, над 1200-1500 м валежът ще е от сняг. Вятърът от северозапад навсякъде ще бъде умерен, в Дунавската равнина временно и силен.

С продължаващото застудяване, след обяд първо в западните, а до края на деня и през нощта срещу вторник и в останалите райони дъждът ще преминава в сняг, уточниха от НИМХ.

Във връзка с очакваните снеговалежи, рязко застудяване и виелици в следващите два дни Агенция "Пътна инфраструктура" призовава шофьорите да не тръгват на път без задължителната зимна подготовка на автомобилите.

Призовават шофьорите за повишено внимание заради очаквания сняг

Изключително важно е шофьорите да не предприемат пътувания без зимни гуми, с неизправни акумулатори или без течност за чистачки с добавки против замръзване. От пътната агенция съветват да се шофира със скорост, съобразена с метеорологичните условия, и с повишено внимание при преминаване над мостови съоръжения, както и да не се предприемат резки маневри.

Републиканската пътна мрежа се обработва с разтвори на химикали и сол срещу заледяване във всички области на страната, както и с пясък в зависимост от класа на пътя. Все пак е възможно да се налага затваряне на някои пътни участъци за почистването им, като ограниченията ще са в сила до разчистване на трасето.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg