/ iStock/Getty Images
По-тежка присъда за сексуални престъпления и злоупотреба с деца, предвиждат предложения за промени в Наказателния кодекс, внесени от Министерски съвет, подкрепени на първо четене от правната комисия в парламента с 18 гласа „за“ “, нито един „против“ и един – въздържал се.

С особена жестокост: Майка и приятелят ѝ обезобразиха 5-годишното ѝ дете

Промените в законопроекта предвиждат лишаване от свобода до 10 г. за злоупотреба с малолетни и непълнолетни деца, като в момента максималната присъда за това деяние е осем години. Злоупотреба с деца с умствено и физическо увреждане пък ще се наказва със затвор до 8 г. Очаква се и увеличаване на периода, в който може да се разследват сексуални посегателства.

Комисията обсъди и предложения за промени в Наказателния кодекс относно правото на информация на заподозрените или обвиняеми и техните права в наказателното производство. Предложенията са внесени от Министерски съвет и бяха подкрепени с 18 гласа.

2-годишно дете почина дни след побой от баща си

Предвижда се задържаните или обвинените да имат право на консултация с адвоката и информация за обвинението срещу тях незабавно. Според промените информацията трябва да бъде на разбираем от тях език.
Саня Петкова/БТА