Пламен Цеков: Здравният министър превишава правомощията си
Пламен Цеков: Здравният министър превишава правомощията си / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Като несериозно определи изказването на здравния министър за липса на диалог с НЗОК шефът на Здравната каса Пламен Цеков.

Той припомни, че все пак Таня Андреева е на поста едва от няколко седмици.

„Министърът ми определи среща преди време и се отказа от нея, така че от наша страна винаги е имало готовност за диалог, стига някой да го иска", обясни Цеков пред "Фокус".

Шефът на НЗОК коментира и твърдението, че Министерство на здравеопазването е поискало информация за състоянието на Касата, която е била отказана:

„Аз написах моя отговор към Министерство на здравеопазването защо не можем да дадем такава информация. Това, което се искаше от нас, надхвърля правомощията на министъра на здравеопазването. Искаха се всички договори, сключени от Национална здравноосигурителна каса през годините, искаха се назначенията и уволненията през последните четири години и редица други неща, които са част от оперативната информация на Касата и не би трябвало да представляват интерес на Министерство на здравеопазването. Затова им отговорихме, че те не са ни принципал, и не могат да изискват такава информация".

За състоянието на Здравната каса в момента Цеков посочи, че е стабилно.

„До момента ние имаме изразходвани около 48% от годишния бюджет, т.е. движим се в абсолютни норми и всички публикации, че Касата е пред колапс, че няма пари и т.н., не отговарят на истината", каза още Цеков.