/ БГНЕС
Част от моряците на кораба "Рожен" са поискали да напуснат плавателния съд и да се завърнат у нас, предаде БНТ.

Плавателният съд е блокиран на израелското пристанище Ашдод. Собственикът на плавателния съд е информирал МВнР, че ще организира и поеме всички разноски по прибирането им. В следобедните часове самите моряци са информирали националната телевизия, че е бил отменен насроченият за днес полет.

Към момента няма яснота кога българите ще могат да отпътуват към родината. За сега те остават борда на кораба и очакват фирмата-собственик на плавателния съд да им подсигури следващ полет.

Капитан Калчев: Няма опасност за екипажа на българския кораб „Рожен“

Евакуацията на българските граждани, които се намират на територията на Ивицата Газа, зависи от постигането на договореност за отваряне на ГКПП "Рафах" за допускане на хуманитарна помощ от Египет и извеждане на чуждите граждани и тези с двойно гражданство.

Към настоящия момент такава договореност не е финализирана и приведена в изпълнение, заявиха по-рано от МВнР.

Министерството на външните работи е в непрекъсната връзка с дипломатическите представителства на България в Тел Авив, Кайро и Рамалла и в тясна координация с тях и с други държави – членки на ЕС и на партньорски държави търси възможности за съдействие за евакуация на нашите граждани от ивицата Газа. Българските дипломатически представителства поддържат и постоянна кореспонденция с местните институции в съответните държави.

Корабът ни „Рожен“ е в израелското пристанище Ашдод

МВнР разполага със списък на потърсилите съдействие за евакуация български граждани и членове на техните семейства. Същият е предаден на израелските и египетските власти, от които се очакват разрешения съответно за напускане на Газа и влизане в Египет.

От външно министерство посочват още, че преди два дни е осъществен контакт между българското посолство в Тел Авив и български гражданин - част от екипажа на кораба ,,Рожен‘‘. На посолството е предоставена информация за ситуацията, в която се намират моряците и са изразени притеснения относно обстановката по сигурността в пристанището Ашдод.

На 10 октомври екипажът е слязъл на пристанището и моряците са били инструктирани къде и как да се укриват в случай, че чуят сирени на противовъздушна отбрана. По информация на моряците, част от тях имат желание да бъдат евакуирани.