Нови протести в страната след бунта за Куршум джамия?
Нови протести в страната след бунта за Куршум джамия? / снимки: БГНЕС
Нови протести в страната след бунта за Куршум джамия?
68273
Нови протести в страната след бунта за Куршум джамия?
  • Нови протести в страната след бунта за Куршум джамия?

Има възможност много градове да се разбунтуват срещу връщането на земи и имоти на мюфтийството, заяви в интервю за Дарик председателят на Общинския съвет в Карлово Стойо Карагенски. Тръгва  процес на лавинообразно увеличение на тези дела и ако не се сложи край с решение на съответните съдилища, си представете какво ще се случи с България, заяви Карагенски.

Съдът в Карлово заседава днес по дело, идентично на това, което стана причина за протеста в защита на Куршум джамия. Няма информация за организиран протест пред съда, но много граждани са заявили, че ще се съберат там за да изразят своята позиция против връщането на такива имоти на мюфтийството. Конкретният случай касае малка площ в центъра на Карлово, при народно читалище „Васил Левски”. Днешната сграда на читалището е построена навремето на мястото на отдавна разрушената Червена джамия. Главното мюфтийство настоява да си върне собствеността върху парцела, който е публично-общинска собственост и в момента е тревна площ.

В нотариален акт по делото за Куршум джамия, което предстои да бъде обжалвано в Пловдивския апелативен съд, са посочени 25 обекта в Карлово, за които Главното мюфтийство може да претендира, припомни Карагенски.

Куршум джамия е като детонатор и ако не успеем да защитим на втора инстанция в съда справедливите си искания тя да остане паметник на културата като публична общинска собственост, то това решение може да се прехвърли и като съдебна практика в други градове като Стара Загора, Разград, Враца, Кърджали, Кюстендил, Дупница, каза още Карагенски. Той допълни, че не става въпрос само за собственост, а за българския дух, българщината и православието.

На този етап няма промяна в позицията ни за собственост върху джамиите, заяви пред Дарик главният секретар на Главното мюфтийство на мюсюлманското вероизповедание в страната Ахмед Ахмедов. Той уточни, че изчакват да видят какви ще бъдат съдебните решения по делата за имотите. Ахмедов каза, че от мюфтийството са готови на диалогичност и консенсусен вариант по казуса с Куршум джамия в Карлово. По думите му, крайното решение трябва да бъде съобразено с нуждите на хората, които изповядват мюсюлманската религия.

Нови протести в страната след бунта за Куршум джамия
netinfo

Според Ахмедов при протеста в защита на Куршум джамия е имало политически искания. Той заяви, че са осведомени от медиите за отвореното писмо на карловския кмет с искане за оттегляне на съдебния иск за Куршум джамия от медиите. От Главно мюфтийство заявиха, че в Пловдив има дело за собствеността върху Чифте баня.

Междувременно през седмицата кметът на Карлово Емил Кабаиванов и председателя на местния парламент Стойо Карагенски проведоха среща с общинското ръководство на Стара Загора, тъй като там също има проблем с искането за връщането на собствеността върху местна джамия на мюфтийството.

На 29 ноември в Стара Загора ще има трети протест в защита на Ески джамия. Очаква се този протест да бъде подкрепен и от карловци. Кабаиванов заяви, че до две седмици ще организира среща с кметовете от страната, за да обединят усилията си за запазването на  подобни сгради и земи като публична общинска собственост.

Новини от Пловдив