Нови 134 проби на хора в Рила са изпратени за изследване за бруцелоза
Нови 134 проби на хора в Рила са изпратени за изследване за бруцелоза / снимка: БГНЕС, архив

Пробите от нови 47 души от град Рила, взети днес, ще бъдат изпратени за изследване за бруцелоза в четвъртък в Лабораторията по особено опасни инфекции в София. В момента в нея се изследват други 87 проби, взети във вторник.

РЗИ предостави на Областна администрация официален доклад с резултатите към днешна дата (5 август 2015 г.), във връзка с констатираното огнище на бруцелоза в град Рила.

Откриха огнище на бруцелоза в град Рила

„Времево лабораторната обработка на пробите отнема около два дни, затова се бавят и резултатите. Утре ще стане ясно, какви са резултатите от повторното изследване на двамата, за които вчера бе установено, че са в референтни стойности, близки до положителните”, напомня зам. областният управител Силвия Велкова.

На 4 август бяха взети проби на още 236 животни (биволи и дребни преживни) от различни стопанства, които показват отрицателни стойности за наличие на болестта бруцелоза.

Вчера бе потвърдено наличието на бруцелоза при 80 от общо 219 изследвани животни. Агенция по безопасност на храните продължава работа по хуманното им умъртвяване и унищожаване на труповете им в екарисаж.