НДСВ: В доклада се казва, че в 60% от обществените поръчки има нередности
НДСВ: В доклада се казва, че в 60% от обществените поръчки има нередности / снимкa: Дарик - Кюстендил

За първи път в доклада на Европейската комисия за правосъдие и вътрешен ред се обръща внимание на факта, че в 60% от обществените поръчки има нередности, свързани с конфликт на интереси. На 100% това се отнася за големите инфраструктурни проекти, каза в Кюстендил лидерът на НДСВ Христина Христова. Тя отчете, че за първи път се говори и за необходимост от реформа и в полицията, а не само в съдебната система. Христова призна, че докладът е по-положителен за страната от предишния.

Според бившия социален министър България няма истинска осигурителна система, а увеличаването на осигурителния стаж е по-мекия вариант за увеличаване на възрастта за пенсиониране, особено за хората, завършили висше образование.

"Проблем за страната е демографската криза - ниската продължителност на живота, 69 години за мъжете и 74 години за жените. Има шанс за родените след 1960 година, с втория и третия стълб на пенсиониране", заяви Христова.

От НДСВ определят първата година управление на ГЕРБ като управление на "пробата и грешката", "на лутането и хаотичното движение".

"Няма реален антикризисен пакет от мерки. Най-големият грях на правителството е, че държавата не се издължава на бизнеса, а така се запуши целия стопански цикъл. Административната реформа не се състоя, след като по данни на статистиката, публичната администрация се е увеличила с 4000 души. Това означава, че и ГЕРБ не са устояли на партийните назначения", коментира лидерът на НДСВ Христина Христова.