НДСВ с тест към БОРКОР, пита за разговорите между Танов и Борисов
НДСВ с тест към БОРКОР, пита за разговорите между Танов и Борисов / снимка: Sofia Photo Agency, архив
НДСВ с тест към БОРКОР, пита за разговорите между Танов и Борисов
38887
НДСВ с тест към БОРКОР, пита за разговорите между Танов и Борисов
  • НДСВ с тест към БОРКОР, пита за разговорите между Танов и Борисов

Като тест за работата на новата структура за борба с корупцията НДСВ отправя питане до  БОРКОР дали в изтеклите записи на разговорите между директора на Агенция „Митници” Ваньо Танов и премиера Бойко Борисов има корупционни действия от страна на премиера. В жълтата партия са категорични, че нямаше да има скандал с изтичането на СРС-та, ако в МВР не е имало „тапа”, която е спирала информацията за записаните разговори и така тя не е стигала до прокуратурата.

Минчо Спасов, който беше шеф на вътрешната комисия в миналия парламент, поясни, че НДСВ ще даде оценка за смисъла на БОРКОР, едва когато от институцията отговорят на сигнала на жълтите има ли корупционни действия от страна на премиера в изтеклите разговори между него и Ваньо Танов.

„Отговорът на този кратък и еднозначен въпрос ще ни разреши след месец, колкото е срокът за произнасянето по Административно-процесуалния кодекс, да се произнесем и ние дали БОРКОР не е поредното пъпкуване в българската административна система или е нещо, което си струва, за което и г-жа Меркел е похарчила пари”, поясни Спасов. 

Спасов уточни, че ако информацията за записите е стигала по законовия ред от МВР към прокуратурата, скандал за изтичане на разговори е нямало да има. „Това е нещо, което също трябва да се разследва - кой е разпоредил слагането на тази тапа? Защото, когато първо ти си запушил тапата, чак тогава се пука бутилката. А отговорност за това носи министърът на вътрешните работи”, заяви Минчо Спасов.

Евродепутатът от НДСВ Станимир Илчев подчерта, че разискванията в Европарламента за скандала със СРС-тата вече са довели до първите мерки в страната, тъй като и от дебата в магистратските среди е станало ясно, че проблем съществува. Въпреки че евродепутатите на ГЕРБ са отричали това. „Те предпочетоха да лъжат, че няма такъв скандал в България. Секунди след това казаха, че изкуствено и по политически причини скандалът, който го няма в България, се пренасял в Европа”, каза Илчев.

По повод скандала с лекарите от Горна Оряховица от Върховния касационен съд са отговорили на питането на НДСВ, че е нямало разрешение от съдия за декласифициране на информацията от разговорите. Минчо Спасов напомни, че никой няма право да разкрива данни от СРС-та извън съдебната зала. Затова и НДСВ ще сезира Висшия съдебен съвет за действията на тримата прокурори (Светослав Калчев и Румяна Ирманова от Великотърновската окръжна прокуратура и Николай Джамбазов от Софийска градска прокуратура), които по думите на Спасов са направили на футболен език „авантаж на проявата на Цветан Цветанов”, който огласи част от разговорите на лекарите от парламентарната трибуна.  Според НДСВ прокурорите са извършили най-малкото дисциплинарно нарушение. По отношение на вътрешния министър трябвало да бъде възобновено досъдебното производство срещу него по този случай, смятат жълтите.