Националният съвет на БСП решава дали партията да участва във властта.

Членовете на висшия орган на БСП се събраха на присъствено заседание в централата на партията. Дневният ред предвижда обсъждане и утвърждаване на коалиционно споразумение за съставяне на правителство на Република България.

Предвижда се в бъдещото правителство да има петима вицепремиери, за един от които е спрягана лидерът на БСП Корнелия Нинова. Към споразумението има и политическа програма с 18 приложения по различни сектори.

Кирил Петков: Надяваме се днес да бъде подписано коалиционното споразумение

"Очакванията на всички са за едно стабилно управление на страната, тя има нужда от това", коментира пред журналисти депутатът от левицата Георги Михайлов. В отговор на въпрос той каза, че Националният съвет ще реши дали БСП да участва във властта със свои министри и дали Нинова да е вицепремиер. "Моето мнение е, че тя има пълното право да участва в управлението на страната, напълно го е заслужила, но това ще се вземе като решение от Националния съвет", заяви Михайлов.

Асен Василев: Финалните текстове на споразумението са готови

Кирил Добрев коментира, че винаги се е страхувал БСП да не изглежда "нещо като ВМРО в управлението на ГЕРБ или като "Атака" в други управления, които минаха". Той добави, че подкрепя Корнелия Нинова "за всеки държавен пост, стига да остави партията на мира и на спокойствие".

Според Антон Кутев това ще е тежко управление и за следващото правителство, и за БСП. "Тук става дума за една типично ляво-дясна коалиция, която между другото във всичките си форми убива левите партии. Няма в историята в последните 20 години подобна коалиция, която да не е била за сметка на левите партии", коментира той пред журналисти на влизане в сградата.
БТА