Митов: Оставил съм на турския ми колега да реши за посланик Гьокче
Митов: Оставил съм на турския ми колега да реши за посланик Гьокче / БГНЕС, архив

"Оставил съм на своя турски колега да прецени дали посланик Гьокче допринася за развитието на двустранните ни отношения".

Това заяви днес външният министър Даниел Митов в отговор на депутатски въпрос по време на парламентарния контрол дали е налице погазване на Виенската конвенция за дипломатическите и консулските отношения от турския посланик и генералните консули на Република Турция в Бургас и Пловдив.

Турция изгони българския консул в Истанбул

"Опитите за намеса на акредитирани дипломати в българските работи, независимо от коя държава са, няма да бъдат оставени без конкретни последствия", добави министърът.

"Обявяването на сътрудници на дипломатическото представителство за персона нон грата е предвидено във Виенските конвенции за дипломатическите и консулските отношения. Но отношенията между България и Турция имат дългогодишна история и независимо от превратностите, нашите народи са съседи от векове и осъзнават колко е важно добросъседството", каза още Митов.

Външно министерство връчило протестна нота на турския посланик по Коледа

"Отношенията ни с Турция имат здрава и стабилна основа, имаме серия от приоритети, които да реализираме, а двустранните отношения между България и Турция бяха накърнени около Коледа, когато МВнР предприе мерки и направи всичко възможно да предотврати разрастване на конфликта", допълни той.

Източник: БГНЕС