Милошев: Обстановката е спокойна, регистрираме микротрусчета
Милошев: Обстановката е спокойна, регистрираме микротрусчета / снимка: БГНЕС
Милошев: Вече има само малки вторични микротрусчета
53730
Милошев: Вече има само малки вторични микротрусчета
  • Милошев: Вече има само малки вторични микротрусчета

Ситуацията в страната е нормална и няма причина да очакваме нови трусове. Това увери пред Дарик директорът на Геофизичния институт при БАН Николай Милошев. Обстановката под земната кора засега е спокойна, има само микротрусове, които няма как да бъдат усетени на повърхността, добави Милошев.

Снощното земетресение е най-силното, което люлее столицата от 1917 година насам, а през 1858 градът е бил почти сринат от трус 7 степен по скалата на Рихтер. Сеизмолозите многократно са уверявали, че в района на Софийската котловина максималният магнитуд, който може да се достигне, е именно от 7-ма степен по Рихтер. Математически изчислено това може да се служи веднъж на над 800 години. Николай Милошев увери, че случаят от снощи не е такъв и засега ситуацията под земната кора е спокойна.

„Към момента е спокойна, надявам се, че нещата лека полека си идват на мястото и се успокоява обстановката. Много ми се иска на 100 процента да го гарантирам това, не мога, но струва ми се, че в голяма степен е така", коментира той.

Николай Милошев отрече отшумялото земетресение да е свързано с онова от Италия, което преди два дни удари Апенинския полуостров. Сеизмологът увери и че разстоянието между България и Италия е достатъчно голямо, за да не се получи рефлекция като през 1977 година когато земетресение в Румъния е усетено и в България, а над 100 души в Свищов загиват след срутване на общежитие. Въпреки това в момента все още се усещали малки вторични трусове. „Имаше доста, но както бройката им, така и силата им се е намалила. Има много микротрусчета, които вървят в момента, но никой не ги усеща, само апаратурата ги регистрира", каза Милошев.

Това е най-силното земетресение у нас от началото на новия век. Предишното беше със степен 4.8 по Рихтер и люля района на нос Калиакра.