Любо Ганев и Светла Оцетова са били агенти на Държавна сигурност
Любо Ганев и Светла Оцетова са били агенти на Държавна сигурност / снимка: БГНЕС, архив

Известни фигури като Любо Ганев и Светла Оцетова са били свързани с бившата Държавна сигурност, разкри Комисията по досиетата в решение от 21 януари. Обявени са още имената на Цено Ценов, Пюзант Касабян, Валентин Заяков, съобщава Gong.bg.

„Проверени са 76 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от Закона. За 1 лице органът по чл. 21, ал. 2 (председателят на БОК) не предостави всички необходими данни и за него проверката продължава", пише в официалното решение на Комисията.

РЕШЕНИЕТО ВИЖТЕ ТУК

Волейболният национал и вицепрезидент на Българската федерация по волейбол Любомир Ганев е бил агент с псевдонима Тони от март 1987 година. Ганев е сътрудничил на Трето управление на ДС. Член на Изпълнителното бюро е от 09. 05. 2013 година.

Олимпийската шампионка Светла Оцетова е била агент Марияна към Трето управление на ДС от 1978 г. Оцетова е член на Изпълнителното бюро на БОК от март 1995 до януари 1998 г. и от ноември 2000 до ноември 2005 г., член на УС на БОК от януари 1998 до ноември 2000 г. и зам.-председател и член на Изпълнителното бюро от ноември 2005 до септември 2009 година.

Останалите ръководители на БОК, свързани с комунистическите служби са: Божидар Любенов Япраков, Валентин Петков Заяков, Георги Евдокиев Марков, Никола Димитров Проданов, Пенчо Георгиев Гешев, Пламен Иванов Дочевски, Пламен Петров Кръстев, Пюзант Ованес Касабян, Цено Ценов Ценов.

Източник: Gong.bg