Лазар Груев: Докладът на ЕК е реалистичен и партньорски
Лазар Груев: Докладът на ЕК е реалистичен и партньорски / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Лазар Груев: Докладът на ЕК е реалистичен и партньорски
31330
Лазар Груев: Докладът на ЕК е реалистичен и партньорски
  • Лазар Груев: Докладът на ЕК е реалистичен и партньорски

Председателят на Върховния касационен съд проф. Лазар Груев оценява доклада на Европейската комисия като реалистичен и партньорски, защото отразява вярно както прогреса, така и необходимостта от допълнителни усилия, включително с участието на европейски експерти. Той определя като основен извод от доклада необходимостта всички институции, ангажирани с противодействието на организираната престъпност и корупцията, да мобилизират в максимална степен наличния ресурс и  заедно да продължат усилията във вярната посока.

Груев оценява факта, че са отчетени огромните усилия на Върховния касационен съд за уеднаквяване на съдебната практика чрез тълкувателни решения, защото предвидимото правораздаване е в основата на чувството за справедливост в българското общество. Той е удовлетворен от насърчението тези усилия да продължат и занапред.

Според председателя на ВКС особено внимание трябва да се обърне на препоръката в доклада, че усилията трябва да се насочат към усъвършенстване на експертните знания на магистратите при работата по сложни дела и особено по престъпленията от икономически и финансов характер, и организираната престъпност. Според Груев ще бъде груба грешка, ако за пореден път докладът се прочете както „дяволът евангелието" и се използва за междуинституционални нападки, обвинения или себеизтъкване.

„Длъжни сме да работим всички заедно за укрепване на държавността, за да усетят българските граждани, че държавата стои зад тях и ги подкрепя в стремежа им към справедливост, в основата на която винаги и във всяко общество са били демократичните закони и независимия съд", подчертава проф. Груев.