Евродепутата от ЕНП Радан Кънев коментира темата с Шенген и отказа на Австрия и Нидерландия да допуснат страната ни.

ЕК: Край на мониторинга над България и Румъния

"Австрия и Нидерландия с упорития си отказ да ни допуснат в Шенген, нарушават задълженията си по договора на ЕС, при положение, че сме изпълнили критериите и това е многократно констатирано. Дори решение на ЕС не може да замени съгласието на тези две страни. Докато те ни блокират, не можем да станем членове на Шенген. Популизмът на австрийското правителство много вреди", заяви Кънев, предава NOVA

По думите му Нидерландия няма аргументи за отказ, освен предизборен популизъм. "Ние сме жертви на вътрешнополитически предизборен остро популистки дебат. Интересите им не са в посока България и Румъния да са изолирани икономически. Има шанс в обозримо бъдеще да бъдем в Шенген, важното е да не спираме усилията, дори да не се случи през 2023 г.", призова той.

Кънев коментира и протестите на земеделците. "Наричайки зърнопроизводителите терористи Денков направи необходимата политическа провокация. Полша и Словакия са в разгара на предизборни кампании, затова те имат политически популизъм за мотивация, не трябва да вземаме пример от тях. По отношение на вноса от Украйна единственият възможен проблем е свързан със слънчогледа. Има противоречие между производителите и преработвателите", смята Кънев. 
NOVA