Кобляков: Путин е опасен за целия свят
Кобляков: Путин е опасен за целия свят / снимка: БГНЕС, архив

„Политическа атака” - така руският опозиционер Николай Кобляков определи ареста си от преди няколко дни. Той беше задържан в средата на миналата седмица при пристигането си на Летище София. Малко по-късно българският съд реши да го освободи срещу подписка.

„Определено бях изненадан, защото преди седмица бях в Англия, две седмици по-рано бях в Рига и на 22-ри юни си смених френската лична карта и бях във френската полиция и нямах никакви проблеми и никакви индикации, че има някакво обвинение срещу мен от страна на Русия и че ме издирват от Интерпол. И само тук, когато дойдох в България, се оказах в тази база данни. Това ми се струва като много добре планирана акция от руските тайни служби и със сигурност те са имали подкрепа от някаква местна система, не знам дали е тайните служби или някой друг”, коментира Кобляков за Нова телевизия.

Бизнесменът, който е известен с опозиционната си дейност срещу руската власт, се оказва издирван за незаконно присвоено имущество за милиони долари.

„Криминалното досие срещу мен реално е започнало през септември 2012 г. и решението за моята екстрадиция е подписано през 2013 г. От тогава, за една година, те се опитват да ме намерят, а всъщност е много лесно. Аз дори през това време си подмених руския паспорт. Те просто искаха да ме докарат някъде, където е възможно да ме арестуват”, на мнение е руският опозиционер.

Последните години Кобляков живее и работи във Франция. Има френско гражданство, а сега е на път да се откаже от руското си. Той е един от основателите на Движението „Свободна Русия”, чиято основна цел е да критикува властта в Кремъл.

„Аз съм срещу г-н Путин, защото цената на неговата грешка е базирана на факта, че той е убеден, че той е уникален човек и че на него му е позволено всичко. А това носи много големи проблеми за целия свят. В момента той е опасен за целия свят”, обясни Николай Кобляков.

41-годишният бизнесмен пристига у нас по покана на фирма, с която да сключи споразумение за старчески домове. Сега обаче по-важният въпрос, който си задава Николай, е ще бъде ли екстрадиран или не. Признава, че го е страх от това, но допълва: „Фактът, че мен ме е страх не означава, че трябва да се скрия. Аз нямам причина да се крия, нито намерение да изчезвам.”

Според Кобляков, ако го екстрадират, има голям риск да бъде осъден и да има сериозни проблеми в руския затвор, със здравето му и дори с живота му.

В следващите поне 40 дни Николай Кобляков ще остане в България или поне докато приключи делото му за екстрадиция.

Източник: NovaNews.bg