Христо Иванов
Христо Иванов / БГНЕС
По думите му трябва антикорупционен консенсус, за да се нормализира политическия разговор
Проекторешението на "Демократична България" за военна помощ за Украйна е механизъм за модернизацията на Българската армия. В името на тази цел сме готови да работим с всички политически сили по тази тема. Няма никакви договорки. Има обща воля да работим за модернизация на Българската армия. Това заяви съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов в кулоарите на парламента по отношение на това, че ГЕРБ И ДБ внесоха две проекторешения за предоставяне на военна помощ.

Той коментира и мисията на Контактната група на Плевнелиев и Паси.

Радев обяви кога започват консултациите

"Разговори е имало, но това не са били разговори за правителство. Познавам г-н Плевнелиев и г-н Паси, мисля, че се уважаваме взаимно", заяви той по отношение на президента Росен Плевнелиев и Соломон Паси, които оглавиха Контактната група за преговори с евроатлантическите формации в парламента. ДБ, "Продължаваме промяната" и БСП обаче отказаха да се явят на срещите.

"Това, че в България има системна корупция, корупцията делегитимира институциите в очите на българските граждани, това е разделителната линия", подчерта Иванов по отношение на дълбоката фрагментация между парламентарно представените формация.

По думите му трябва антикорупционен консенсус, за да се нормализира политическия разговор.

Христо Иванов коментира и темата с машинния вот и хартиените бюлетини. Според него, няма никакви доказателства за манипулации на машинния вот. "Нека някой да ги предостави. Постоянното говорене без доказателства е част от делегитимацията на политическата система, поради тази причина ние ще гласуваме против това решение", посочи той на въпрос за евентуалното връщане на хартиените бюлетини.

ДБ внася в парламента предложение за военна помощ за Украйна

Той също така разкритикува тезата на президента Румен Радев за евентуална военна помощ от страна на България за Украйна. Иванов даде за пример, че цяла Европа дава военна помощ за Украйна и не е въвлечена в конфликта. И даде аналогия, че ако САЩ не са се намесили във Втората световна война с военна помощ в името на неутралитета и мира и не е била мащабната програма ленд-лийз за въоръжаване, тогава какъв мир щеше да има, попита още Христо Иванов.

"Цяла Европа подпомага Украйна и очевидно не са въвлечени във войната. България с такъв инат да твърди обратното е меко казано странно", заяви той. "Ако Русия надделее, ще се събудим в свят, в който всяка страна може да вземе парче от съседна страна", добави още лидерът на "Да, България".

Репликата на Иванов е задочен отговор на изявленията на президента Румен Радев по-рано през деня за предложенията на ПГ на ГЕРБ-СДС и ДБ за военна помощ. Държавният глава заяви, че всичко това увеличава риска от въвличането на България във войната, която "се разгаря и разширява не само своя пространствен обхват, но и формите на противопоставяне".

"Някои от тях ги виждаме, те пълзят и насам. Вие вярвате ли, че хората, които предлагат подобни решения, някога ще хванат оръжие и ще рискуват живота си за България? Вие вярвате ли го? Защото аз не го вярвам", допълни Радев и призова още веднъж към разум и отговорност.  Още повече, че отнемането на въоръжение в момента от състава на българската армия, без да е попълнено с нови образци, което е много дълъг процес, ще задълбочи дефицита от способности за един дълъг период, в който се влошава средата за сигурност, посочи държавният глава.

"Първостепенна задача на българския парламент е най-сетне да попълни комплекта на българската армия и сериозно да се заеме с нейната модернизация. Трябва да се мотивират и хората в армията, които са забравени, за да бъдем съвместими с нашите съюзници", посочи Радев.