Христо Иванов
Христо Иванов / БГНЕС
Последната година беше шокова за политическата ни система като брой избори, подадох осъзнато оставка след третите, защото не можахме да реагираме достатъчно добре и адекватно на този възел от предизвикателства, заяви в доклада си пред Втората национална конференция на "Да,България" председателят на партията Христо Иванов.

Наложихме едни теми, но на третите поред избори не можахме да бъдем основен техен носител, да реагираме адекватно на появата на нов политически играч, отчете той и подчерта, че отговорността е негова. Но, подчерта Иванов, постигнахме стратегическата си цел - да осигурим управление, което да изолира онези формации, които представляват статуквото, носител са на корупция и да има управление, което припознава поне голяма част от нашите ключови приоритети. И това е част от следващото предизвикателство - освен да са припознати, те трябва да се превърнат и в резултати, смята лидерът на "Да, България".

И отбеляза, че вече се преминава към реални действия - промени в закона за съдебната власт, първите стъпки за промяна на конституцията са направени вчера, очаква се и реформа в КПКОНПИ.

Христо Иванов: Цацаров носи вина за липсата на борба с политическата корупция

Като обезпокоителен знак Иванов посочи факта, че в момента се формират органи на изпълнителната власт, в които няма нито едно различно име - турско, мюсюлманско. Според демократичната общност трябва да се разтвори и да интегрира българските турци, мюсюлманите.

За коалиционния модел на "Демократична България" изтъкна, че вероятно е една от най-успешните коалиции в българската политика. Но имало и структурни проблеми, които на места водели до капсулация. Моделът не означава задължително пълна интеграция на трите формации/ "Да, България", ДСБ, "Зелено движение"/, но е една от възможностите, като отбор можем да довършим работата, убеден е Иванов.

Голямата управленска коалиция е сложна, участниците в нея се трансформират и променят в момента, посочи той и добави, че задачата на неговата формация е да запази "физиономията си", ценностите си.

„Да, България“ избира ново ръководство и лидер

Иванов декларира, че са готови на широк диалог за промени в конституцията, в който да участват всички политически сили, президентът. Но, категоричен е той, който си мисли, че това може да се случи "без Гешев да бъде разкаран - бърка". Най-добре е да последва примера на Сотир Цацаров, предложи лидерът на "Да, България".

Христо Иванов обясни и защо е приел номинацията за втори мандат - има недовършена работа. Централна част от усилията му занапред ще бъде в по-голяма степен да се гарантира демократичността, около която в момента, по думите му, има напрежение, по-добрата комуникация вътре в партията и нови лица.

България е в окото на една буря от трансформации - икономическа и технологична, ускорена и от ковид кризата, констатира още в доклада си лидерът на "Да, България".