Футболни фенове и граждани излизат на протест заради Куршум джамия
Футболни фенове и граждани излизат на протест заради Куршум джамия / снимка: БГНЕС

Мащабен протест заради Куршум джамия събира футболни фенове от страната и граждани пред съдебната палата в Пловдив. Недоволството е провокирано от исковете на мюфтийството за общински имоти. Протестиращите се събират още преди началото на делото, което започва от 10:00 ч. в Апелативния съд. На първа инстанция Куршум джамия бе присъдена на Главното мюфтийство и община Карлово обжалва решението.

Протестиращите от Карлово пристигат организирано с автобуси. Движението по възловия булевард „Шести септември" ще бъде спряно в района на протеста, а 11 линии от градския транспорт ще минават по обходни маршрути.

Общинският съвет в Карлово прие декларация в памет на жертвите от турския геноцид по време на Илинденско-Преображенското въстание. Документът е изпратен до всички общински съвет в страната и е приет вече и в Стрелча.

"Настояваме парламентът също да приеме декларацията в памет на хилядите избити българи", заяви за Дарик председателят на местния парламент в Карлово Стойо Карагенски.

Той потвърди информацията, че са получили ултимативно писмо от турския консул в Пловдив Шенер Джебеджи, който настоява за анулиране на декларацията.

„Въпросната декларация ще бъде изчетена пред всички граждани по време на протеста", съобщи организаторът от Сдружението на футболните привърженици Елена Ваташка.

По думите й декларацията е пряко свързана с протеста за Куршум джамия и е важен аргумент за това, че страната ни не може да подарява държавни имоти на мюфтийството.

Преди седмица около хиляда фенове и граждани обсадиха Съдебната палата в Пловдив по време на делото за четири вакъфски имота в града. До инциденти не се стигна, но протестиращите се заканиха, че мирните протести ще спрат, ако днес съдът реши да върне карловската Куршум джамия на мюсюлманското вероизповедание. Първи протест в защита на тази джамия като общинска собственост се проведе през ноември в центъра на Карлово и събра около 3000 души.