Философията на финансиране на висшето образование у нас е сгрешена
Философията на финансиране на висшето образование у нас е сгрешена / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проф. Борислав Борисов
48046
Проф. Борислав Борисов
Проф. Иван Илчев
  • Проф. Борислав Борисов
  • Проф. Иван Илчев

Няма нагласа за протести сред студентите заради решението за увеличаване на таксите за обучение, тъй като засега ръководствата на университетите не предвиждат да ги повишават, въпреки дадената им възможност за това с приемането на бюджета за следващата година. Това увериха представители на студентските съвети в предаването „Кой говори" по Дарик.

Те заявиха недоволство от липсата на диалог с управляващите. Студентите посочиха за пример, че тяхното предложение за вдигане с 55% на таксите вместо, приетото увеличение да плащат две трети от издръжката, изобщо не е било подложено на обсъждане. Според представителите на студентските съвети има редица поводи да се стачкува - като се започне от материалната база и се приключи с липсата на реформи и стратегия за финансиране на висшето образование.

В ефира на Дарик ректорите на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев и на УНСС проф. Борислав Борисов, потвърдиха, че не планират увеличение на таксите през тази учебна година.

По думите на проф. Борисов, дори и да стигне увеличение, според направените разчети, то ще е в рамките на 60 лв. за семестър. „Въпросът не е до вдигане на таксите. Това е елемент на една политика на финансирането на висшето образование, която нищо не дава. Просто трябва да се измени схемата на финансиране на висшето образование. За мен тази система, при която и студентите заплащат такса на обучение, трябва да се промени доста. Държавата трябва да е наясно какви са нейните потребности. Т.нар. държавна поръчка да означава безплатно обучение за студентите и изцяло издръжката да се реализира от бюджета. А останалата част от студентите могат вече да са със споделено или изцяло платено обучение. Като приемем, че изцяло платеното обучение може да бъде ела на частните университети", коментира проф. Борислав Борисов.

В момент когато имаме реално намаляване на доходите е безумие да се искат
по-високи такси от студентите, заяви ректорът на СУ „Св. Климент Охридски" проф. Иван Илчев. „До толкова доколкото нямаме държавна политика в областта на финансиране на висшето образование, нямаме национална и държавна политика, ние в рамките на Софийския университет с преразпределението на бюджета се опитваме да осъществяваме тази национална политика", заяви той.

„Студентският протест не бива да се битовизира. Сгрешена е тотално философията на финансиране на висшето образование. Не може да се финансира входа към висшето образование, трябва да се финансира изхода", заяви проф. Илчев.