Червени съветници в София разкриват скандал с терен за парк
Червени съветници в София разкриват скандал с терен за парк / netinfo

За незаконна трансформация на собствеността на общински терен в частна собственост, което ще ощети София с милиони, информираха общински съветници от БСП. Става дума за парцел от 21 декара в квартал "Зона Б-5", за който има решение на Столичния общински съвет да се превърне в парк с името „Възраждане". Червените съветници подчертаха, че вече са сигнализирали областната управа и ще уведомят лично и вътрешният министър за извършване на проверка, тъй като нямало документи кога и по чие решение теренът, който е бил в капитала на дружеството „Софийски имоти" е преминала във владение на частна фирма.

Председателят на червената група в Столичния общински съвет Жельо Бойчев каза, че това е скандален случай, който ще бъде тест за кмета Бойко Борисов.

Как имот от 21 декара в центъра на София, общинска собственост, с включен капитал на "Софийски имоти", се трансформира, допълни Бойчев.

Теренът в квартал „Зона Б-5”, предназначен с решение на общинския съвет от септември 2005 година за парк и с друго решение от май 2006 година за изготвяне на задание с тази цел се оказва, че е частен и едва ли не излиза, че общинарите са се разпореждали с частна собственост, допълни Жельо Бойчев.

Съветникът от БСП Бойко Маринков посочи, че пазарната цена на терена е над 40 млн. евро и това било сериозен мотив за смяната на собствеността.

На кой е прехвърлен терена обясни заместник-председателят на червените съветници Гергана Алексова:

„Фирмата, която е придобила този общински имот е “Сигма Ремонт” ЕООД. Тази фирма първо има един собственик с регистриралия на Сейшелите, управител на фирмата е Иво Виденов. След което тази фирма се продава на „Еуро атланти инвестмънт корпорейшън” – Панама, като там управител е съпругата на въпросния господин Виденов”.

Според червените съветници има много хора от администрацията в Столичната община включително от сегашния управленски екип, които са помогнали с действие или бездействие за скандалната трансформация на собствеността.