Цацаров: Въпросът е доколко походът за овладяване на прокуратурата ще се реализира
Цацаров: Въпросът е доколко походът за овладяване на прокуратурата ще се реализира / снимка: БГНЕС, архив

„Проблемът не е в това дали 3/4 от депутатите ще могат да свалят главния прокурор, а доколко този "поход към овладяване на прокуратурата" ще бъде реализиран".

Това каза пред журналисти във Висшия съдебен съвет главният прокурор Сотир Цацаров.

Той беше помолен да коментира последното предложение на Реформаторския блок от днес. Става въпрос за идеята за редовна отчетност на главния прокурор пред Народното събрание и възможност за смяната му при наличие на мнозинство.

"Добре е да има парламентарен контрол върху главния прокурор и прокуратурата", коментира Цацаров.

По думите му всякакви идеи в тази посока били добре дошли. Според него обаче имало стремления за овладяване на държавното обвинение и проблемът бил дали те ще успеят. В тази връзка Цацаров заяви, че Конституционният съд вече се е произнесъл дали главният прокурор може да бъде сменян от парламента. Той обърна внимание и на това, че напоследък чувал много критики у нас от страна на "реформатори, псевдореформатори" и т.н., които обаче не е чул от Брюксел.

"Едва ли някой ще погледне добре на това главните прокурори и председателите на върховни съдилища да могат да се сменят, както е в някои близки балкански страни", обобщи Цацаров.