България се сбогува с духовния си водач – патриарх Неофит, който почина на 13 март след дълго боледуване. В петъчната сутрин тленните останки на главата на Българската православна църква бяха изложени за поклонение в храм-паметника „Св. Александър Невски“ в София.

БГНЕС

БГНЕС


Дори когато над столицата се спусна вечерната пелена, опашката пред "Св. Александър Невски" не намаля.
 

Неофит опашка вечер
БГНЕС

Защо погребват патриарха в църквата „Света Неделя“ и кой друг духовник почива там

От камбанарията на храма бе спуснат дълъг траурен флаг, а опашката от миряни започна да се извива от ранните часове на деня. Обособена бе и зона и желаещите да почетат паметта на патриарх Неофит преминават през два контролно-пропускателни пункта - от северната и южната страна на църквата.

Поклонение пред тленните останки на патриарх Неофит в катедралата Александър Невски
Георги Димитров


От Синода увериха, че храмът ще бъде отворен докато има хора, които желаят да се простят с бащата на църквата ни.

Поклонение пред тленните останки на патриарх Неофит в катедралата Александър Невски
Георги Димитров

Поклонение пред тленните останки на патриарх Неофит в катедралата Александър Невски
Георги Димитров

Държавният глава Румен Радев, председателят на парламента Росен Желязков, премиерът в оставка Николай Денков, вицепремиерът в оставка Мария Габриел, политици, депутати, държавници, както и представители на различни религиозни общности се поклониха пред тленните останки на патриарх Неофит.

президент поклонение патриарх Неофит
БТА

На 16 март от 9:30 часа ще бъде отслужена заупокойна света литургия и опело. С литийно шествие тленните останки на блаженопочиналия патриарх ще бъде пренесено от Патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ до митрополитската катедрала „Св. Неделя“, където ще бъдат положени за вечни времена.

Историята и заветите на патриарх Неофит: Подвигът на един духовен водач

Опелото ще бъде възглавено от Негово Свесветейшество Вселенския патриарх Вартоломей, който пристига със своя делегация от Истанбул.

Самият дядо Неофит е пожелал неговият последен дом да бъде именно храмът, в който той служеше като Софийски митрополит и където отслужи първата си света литургия като патриарх. От Светия синод са се съобразили с това желание.

На 15 и 16 март в България е обявен Национален траур по повод кончината на патриарх Неофит.

 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
БГНЕС