Борис Велчев: Докладът на ЕК е най-добрият досега
Борис Велчев: Докладът на ЕК е най-добрият досега / cнимкa: Sofia Photo Agency, архив
Борис Велчев: Докладът на ЕК е най-добрият досега
31323
Борис Велчев: Докладът на ЕК е най-добрият досега
  • Борис Велчев: Докладът на ЕК е най-добрият досега

Главният прокурор Борис Велчев определи днешния доклад на Европейската комисия като най-добрия досега. „В него има доста критики, но той е доказателство, че механизмът за сътрудничество и проверка дава своите резултати", допълва Велчев.

Главният прокурор заяви, че днес правителството има повод да се гордее и поздрави премиера Бойко Борисов и министрите на вътрешните работи Цветан Цветанов и на правосъдието Маргарита Попова. Велчев отбеляза като недобра работа на прокуратурата фактът, че все още има неколкостотин лица с по няколко висящи дела на свобода.

Ето как главният прокурор коментира препоръките, изложени от Европейската комисия в доклада:

На първо място препоръката да задълбочим институционализирането на специалното звено за противодействие на организираната престъпност. То е оценено положително, резултатите от неговата работа се виждат като добри, наречен е „окуражаваща структура". Втората препоръка към прокуратурата е за един по-широк и всеобхватен подход към  престъпленията против финансовите интереси на ЕС - да се анализират поведението на длъжностни лица от системата на държавната администрация и да се потърсят евентуални връзки с организираната престъпност на „белите якички". Тези препоръки са основателни. Вие знаете, това звено бавничко, но много устойчиво трупа опит и се надявам следващата година да можем да демонстрираме своя капацитет за по-широкомащабни разследвания.

Принципен преглед на цялостната си дейност, един анализ, който ни препоръчва комисията, на слабостите с „участието на чуждестранни експерти". Това е важно, ние ще потърсим форма това да стане колкото може по-бързо. Една конкретна препоръка към прокуратурата - да подобри работата си, да бъде по-активна и да образува по-често наказателни производства, вместо да прави дълги, продължителни проверки, които след това трябва да бъдат дублирани в едно досъдебно производство. Тази препоръка също е основателна.

Очевидно е, че ще трябва да помислим за някакъв допълнителен ограничителен регламент на проверките. И препоръката новия български Наказателен кодекс да бъде предходен от една декриминализция. От отпадането на част от текстовете на НК, около 50 текста, които биха могли да бъдат поети от административната контролна система и наказвани с административна санкция.

Все още продължава да бъде изключително голям броя на лицата с повече от четири висящи дела. Става въпрос за няколко стотин такива лица. Не е нормално да има толкова много лица с повече от четири висящи дела на свобода. Този голям брой се дължи като цяло на недобрата работа на прокуратурата. Подробният му коментар може да чуете в аудиофайла.

По-рано днес Европейската комисия представи доклада си за напредъка на България в областта на съдебната власт, борбата с корупцията и организираната престъпност. В документа, който се подготвя всяко лято, Комисията признава, че българските власти имат политическо желание за промяна в проблемните области.

Изготвянето на докладите е част от механизма за сътрудничество и оценка, който приеха България и Румъния преди влизането им в Европейския съюз.