Близо 60 имота тежко пострадали при наводненията в Добрич
Близо 60 имота тежко пострадали при наводненията в Добрич / снимка: DarikNews.bg, Дарик Добрич
60 имота тежко пострадали при наводненията в Добрич
73482
60 имота тежко пострадали при наводненията в Добрич
  • 60 имота тежко пострадали при наводненията в Добрич

Около 60 са установените до момента имота, които са най-тежко пострадали от наводнението в Добрич, съобщиха от общината. 16 сгради са напълно срутени, 27 - най-вероятно ще бъдат съборени, а 18 подлежат на укрепване.

6 комисии от специалисти на общината продължават с огледите и описването на щетите в засегнатите райони на града. Очаква се до два-три дни комисиите да приключат работата си, каза зам.-кметът Иван Колев.

Специалистите определят кои от пострадалите къщи са опасни за живеене и трябва да бъдат съборени. Такива има най-вече в района на Хуманитарна гимназия. Това са основно кирпичени къщи с нарушени конструкции, които не могат да се укрепят.

След приключване на работата на комисиите, в 14-дневен срок докладите трябва да бъдат изпратени в Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане към МС.

Около 80 души общо са доброволците, които са се обърнали към общината с готовност да помагат. Група от около 30 души пристигна от София и вчера и днес се включи в разчистването. Има доброволци и от Варна, а добричката група, която работи по адреси, е от около 35 човека. От общината уточниха, че със сигурност има и други хора, които помагат и точна бройка не може да се каже. На доброволците се осигуряват кофи, лопати, маски, ботуши, вода.

Трите пункта за раздаване на хранителни и санитарни пакети в БЧК, Хуманитарна гимназия и в пенсионерския клуб по ул. "Отец Паисий", днес не работят с граждани, защото се зареждат с количества продукти и препарати, съобщиха от Областния съвет на БЧК. Пунктовете ще заработят отново утре, в 09:00 ч. Близо 500 души вече са подпомогнати от БЧК.

Междувременно се разбра, че рапърите Румънеца и Енчев, които са добричлии, организират благотворителен концерт в полза на пострадалите на 6 юли. Това е поредна благотворителна инициатива на музикантите в родния им град.

Други новини от Добрич