Близнашки: Комунизмът е красив идеал, за който са загинали светли личности
Близнашки: Комунизмът е красив идеал, за който са загинали светли личности / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Близнашки: Комунизмът е красив идеал, за който са загинали много светли личности
74226
Близнашки: Комунизмът е красив идеал, за който са загинали много светли личности
  • Близнашки: Комунизмът е красив идеал, за който са загинали много светли личности

Комунизмът е много красив идеал, за който са загинали много светли и честни личности. Това каза на първата си пресконференция служебния премиер проф. Георги Близнашки, след като постави като приоритет номер едно в работата си провеждането на честни, демократични избори и цитира заглавия в медиите, според които протестът е на власт чрез служебния кабинет.

Именно в първото си решение служебните министри номинираха Кристалина Георгиева за втори мандат като български еврокомисар, като поискаха „най-достойното място" за нея, а именно - вицепрезидент на Европейската комисия и върховен представител по въпросите на външната политика.

С друго решение кабинетът реши да награди с орден „Стара планина" посланиците на Германия Матиас Хьопфнер и вече бившия представител на Франция Филип Отие, които застанаха категорично зад протестите срещу кабинета „Орешарски".

С обещанието, че правителството ще направи всичко възможно да проведе честни демократични избори и припомняйки работата си върху Конституцията на демократична България, служебният премиер проф. Георги Близнашки отговори на въпрос за комунистическото си минало: „Да го изтрия ли?! Не виждам как бих могъл да го направя. Това е част от моя живот, част от моята биография. Комунизмът е един много красив идеал, за който са загинали много честни и светли личности. Мисля, че съм една от онези личности, които последователно са се борили за въвеждането и отстояването на демократичния правов ред в България. Това, което са написали в „Дума": „Аз съм комунист и прочие" - това беше част от една реплика навремето, появила се при едни дебати в средата на 90-те години, когато покойният вече Стефан Савов е препоръчал да се четат мои публикации, свързани с парламентарната демокрация от новоизбраните депутати от тогавашния Народен съюз, мисля, че беше, и тогава някой му беше подхвърлил, че аз съм опасен комунист. Той му беше отговорил с думите: „Опасен комунист, но добър българин".

И при церемонията по предаването на властта от кабинета „Орешарски" на кабинета „Близнашки", и при първата си пресконференция новият премиер обърна внимание на нуждата от още пари за справяне с бедствията. Той ще се обърне към европейските механизми за подпомагане, но настоя и българите да бъдем солидарни към бедстващите: „Тази сутрин аз призоваха за национална солидарност. Ние разчитаме на европейска солидарност, но добре би било ние като общност да покажем съпричастност с нашите сънародници. Нашият призив е да се откликне на тази кампания, тя се провежда от БЧК - да се съберат колкото се може повече средства. Взехме решение, по моя инициатива, всеки министър да отдели по 300 лева от своята заплата като пример за подражание. Всички колеги се присъединиха към това начинание".

Близнашки не успя да отговори на въпроса къде е в момента Кристалина Георгиева, която в предишния състав на Европейската комисия отговаряше именно за бедствията, но даде уверението, че скоро ще посети страната ни.