Повод за дискусията беше доклада за дейността на Националното бюро за контрол на СРС за 2020 г., който депутатите не одобриха
Ако този доклад беше разгледан миналата година както повелява законът и съгласно изискването на закона той се разглежда в следващата година от парламента, тогава щяха да станат ясни няколко от тезите, които многократно бяха опровергавани. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ - СДС Десислава Атанасова от парламентарната трибунa по време на дебата по доклада на Националното бюро за контрол на СРС, цитирана от БГНЕС.

"Може да погледнете последния абзац на страница 37 от доклада, защото тази тема за незаконните подслушвания беше тема не само днес в днешния дебат, но и много преди това. Даже някои от партиите, които участваха в изборите, изключвам преждеговорищия, спекулираха с тази тема. Обявяваха се от парламентарната трибуна за жертва на незаконно подслушване. Та докладът на своята страница 37 казва следното: през 2020 г. Бюрото за контрол на СРС не е констатирало случаи на неправомерно прилагане на СРС, което е добър атестат за дейността на органите, които искат, разрешават и прилагат СРС. Кратко, точно и ясно. С едно изречение стана възможно всички, които твърдяха, че са незаконно подслушвани, всички, които носеха папки тук и ги размахваха от парламентарната трибуна, говоря за Бойко Рашков, служебен министър в легислатурата на 45-ото и 46-ото Народно събрание, когато даже се правеха специални анкетни комиси и какво ли още не, за да се поддържа една мантра жива. Е, този доклад опровергава всичко това", заяви Атанасова.

ГЕРБ: Тепърва ще разбираме какви ангажименти е поело правителството пред ЕК

Тя обърна внимание също, че българската прокуратура е искала около 12% от общия брой на използваните СРС.

"Считам, че дебатът за промени в законодателството свързано със СРС трябва да се води, той трябва да се води експертно. При всички положения политическата риторика следва да отстъпи място на по-експертния дебат и аз ще се надявам, ако и в комисията за контрол на СРС, когато тя провежда своите заседания, този дебат е лишен от всякаква политическа пропаганда", каза още тя.

В дебата се включи и Петър Кулински от "Продължаваме промяната", който каза, че парламентарната му група няма да подкрепи доклада.

Хаджигенов: Над 3000 души са подслушвани след незаконно разрешение

"Този доклад цели да легитимира подслушванията на протестиращите мирни български граждани през 2020 г. Спомняме си, че тогава Специализираният наказателен съд издаде разрешения за подслушване на тези мирно протестиращи граждани, сред които бяхме и ние", каза още той. По думите му това е било под претекста за извършване на държавен преврат.

"Тези действия на Специализирания съд накърниха нашите конституционни права именно, защото впоследствие този доклад ги легитимира, ние няма да гласуваме "за" и няма да подкрепим същия", подчерта още той.

Десислава Атанасова му отговори, че се оказва, че и той се е причислил към онези репресираните.

Тя попита как е разбрал, че са му нарушени конституционните права и дали е подавал сигнал за проверка дали са използвани СРС по отношение на него.

Атанас Славов от "Демократична Бълтария" също взе отношение по дебата и обърна внимание, че точно в тази зала се е чул доклада на Специалната комисия за установяване на незаконното подслушване и над 130 имена в него на активни политици, журналисти и граждански активисти, както и на обикновени граждани. По думите му те са били бяха подслушвани по искане на Специализираната прокуратура с разрешение на Специализирания съд. "И това стана по време на вашето управление", каза още Славов.

Повод за дискусията беше доклада за дейността на Националното бюро за контрол на СРС за 2020 г., който депутатите не одобриха.
 
БГНЕС