300 протестиращи браниха забраната за пушене на обществени места
300 протестиращи браниха забраната за пушене на обществени места / DarikNews.bg
300 протестиращи браниха забраната за пушене на обществени места
64582
300 протестиращи браниха забраната за пушене на обществени места
  • 300 протестиращи браниха забраната за пушене на обществени места

Около 300 души протестираха пред парламента срещу връщането на цигарения дим в заведенията. Под засилено полицейско присъствие премина протестът на гражданската инициатива „България без дим".

С лозунги „Искаме цивилизована държава", „250 милиона за цигарени болести" и „Гражданското общество не спи" протестиращите отправиха символичното си искане към депутатите от 42-рото Народно събрание законът за пушене на обществени места да не се либерализира.

Според д-р Гергана Гешанова от инициативата „България без дим" има лобистки интереси, които стоят зад искането законът да се либерализира. По думите и ако все пак пушенето отново се разреши, те ще се обърнат към Европа за помощ: „Нашето предложение сега, което се надявам, че депутатите ще го подкрепят и ще го внеса като предложение, е да се затегне режимът на контрол. Примерно, заведение, което системно не спазва забраната, законът да разреши то да бъде затворено. Всичко, каквото законът позволява на ниво и България, и ЕС, за да се защитят правата на хората, които искат да живеят по нов начин. Ако все пак здравият разум не надделее, но се надявам, че ще надделее, все пак искам да вярвам, че има разум в тези хора, ако не, ще ходим и по-нагоре".

Според Пенка Георгиева от пациентски организации „Заедно с теб" резултатите от прилагането на забраната вече са на лице: „28% от българите са намалили цигарите. Това е една трета от нашата нация. Само 3% са увеличили цигарите".

Организаторите бяха категорични, че дебатът по темата с тютюнопушенето на закрити обществени места е приключил още миналото лято с въвеждането на пълната забрана.