В САЩ разрешиха консумацията на ГМО сьомга
В САЩ разрешиха консумацията на ГМО сьомга / ThinkStock/Getty Images

Санитарните власти в САЩ за пръв път разрешиха консумацията на генномодифицирана сьомга, като пренебрегнаха предупрежденията на потребителските организации за евентуалната опасност за здравето и за природата на този проект, съобщават световните агенции.

Решението на Американското управление за контрол на храните и лекарствата бе оповестено след дългогодишни спорове относно новата риба. Тя е разновидност на атлантическата сьомга, на която бяха инжектирани гени от сьомга чинук, обитаваща Тихия океан. Генномодифицираният вид расте два пъти по-бързо и достига до оптималното си тегло само за 16-18 месеца, а не за 30, какъвто е случаят при атлантическата сьомга.

ЕП: Страните от ЕС не могат да забраняват вноса на ГМО

Видът е кръстен AquaAdvantage и според санитарните власти той отговаря на всички изисквания за безопасност на храните и е "годен за консумация".

Разработката е дело на биотехнологичната компания от щата Масачузетс "AquaBounty Technologies". Според американския регулатор генномодифицираната сьомга е хранителна колкото и останалите видове, с които нямала съществени биологични разлики. Новият вид може да бъде отглеждан само в рибарници от затворен тип в Канада и Панама, като в САЩ това още не е разрешено.

Алкохолните напитки и лекарствата масово се правят с ГМО

Организации за защита на потребителите се възпротивиха на проекта и изказаха опасения за здравето на хората при консумация на AquaAdvantage. Освен това генномодифицираният вид може да бъде опасен за другите риби, ако бъде пуснат на свобода. От Американското управление за контрол на храните и лекарствата изтъкнаха, че мутантът е стерилен и не може да остави ГМО поколение, ако избяга от рибарниците.

Източник: БТА