Служебният министър на екологията представи екипа си
Служебният министър на екологията представи екипа си / снимка: Sofia Photo Agency
Служебният министър на екологията представи екипа си
74306
Служебният министър на екологията представи екипа си
  • Служебният министър на екологията представи екипа си

За размразяване на плащанията по Оперативна програма околна среда за периода 2007-2013 г. ще работи екипа на служебния министър по околна среда и води - Светлана Жекова. Сред приоритетите е и енегрийната ефективност.

Най-важната задача на министър Жекова ще е размразяването на плащанията по Оперативна програма „Околна среда”. Ще се работи за ускоряване на процесите на верификация на искания за средства и разплащанията към бенефициентите.

"Нашият екип има отговорната задача да подпомогне успешното приключване на настоящия програмен период, освен работата по размразяване на средствата, и да ускори процеса по подготовка на оперативните програми за периода 2014-2020 г. Работата ще бъде в две нелеки направления в следващите няколко месеца", заяви Жекова.

"В позицията на България по отношение на политиките за климат и енергетика до 2020-2030 г., енергийната ефективност ще бъде изведена на преден план. Тя по принцип е основен приоритет за България не от вчера, а от години. От гледна точка на МОСВ считаме, че тя трябва да бъде изведена и ясно артикулиерана като приоритет на България по отношение на позицията й за цялостните политики по климат и енергетика за следващото десетилетие", допълни министърът.

Светлана Жекова ще има трима заместници - Aтанаска Николова, която до сега беше заместник-кмет от ГЕРБ в Бургас, ще отговаря за европейските фондове. Владимир Дончев и Бойко Малинов, които до момента са заемали ръководни постове в екоминистерството.