Плевнелиев: България винаги е подкрепяла „Южен поток, но според европравилата
Плевнелиев: България винаги е подкрепяла „Южен поток, но според европравилата / снимка: БГНЕС

В България има политически консенсус и страната ни винаги е подкрепяла реализацията на проекта „Южен поток", но съгласно европейските правила. Това е заявил в Белград президентът Росен Плевнелиев, след като разговаря със сръбския си колега Томислав Николич.

„Големият проблем на „Южен поток" е Третият енергиен либерализационен пакет и нежеланието на Русия да се съобрази с неговото прилагане", е напомнил българският държавен глава, цитиран от пресцентъра на президенството, и е посочил, че България има готовност да започне строителството на газопровода в случай, че Европейската комисия и Русия се споразумеят за прилагане на европейското законодателство.

Страната ни има готовност да възобнови работата по европейския проект „Набуко-Запад" за транзит на природен газ от Азербайджан за Европа, е посочил президентът Плевнелиев „България не може да си позволи европейското законодателство да бъде нарушавано на българска територия. Чрез диверсификация се осигуряват различни доставчици и пазарни цени", е коментирал още държавният глава.

От своя страна, президентът Томислав Николич е изразил оптимизъм за реализацията на „Южен поток" и потвърди желанието на сръбската страна газопроводът на нейна територия да бъде изграден.

Президентите Росен Плевнелиев и Томислав Николич са коментирали възможностите България и Сърбия да работят за насърчаване на двустранните инвестиции и за съвместно излизане на пазарите на трети страни. Според българския президент, има реални условия това да се случи, като много възможности предоставя Дунавската стратегия на ЕС.

Възможностите за насърчаване на нови бизнес партньорства ще бъдат обсъдени на икономически форум с представители на сръбските и българските делови среди във втория ден от визитата на държавния глава Росен Плевнелиев в Белград.

Развитието на транспортната и енергийната свързаност между България и Сърбия, е била водеща тема и в разговорите на президента Плевнелиев със сръбския премиер Александър Вучич. Двамата са обсъдили реформите в Сърбия в процеса на подготовка за членство на страната в ЕС и опита на България в преговорния процес със Съюза.

Росен Плевнелиев и Александър Вучич са подчертали необходимостта от ускоряване изпълнението на Програмата за трансгранично сътрудничество между двете държави, включваща изпълнението на проекти в пограничните райони. По време на срещата си с президента Росен Плевнелиев председателят на Народната скупщина Мая Гойкович е изразил благодарност за оказаната от България помощ и солидарност при наводненията в Сърбия през миналата година.

Според държавния глава нито един проблем днес не може да бъде решен само на национално ниво, затова регионът трябва да работи за свързаност и интеграция, за да е по-силен и да се справя с предизвикателствата. "Когато сме били сами, винаги сме били слаби. Днес инвеститорите не се интересуват само от България или Сърбия, интересува ги регионът като цяло", е заявил по време на срещата президентът Плевнелиев. От своя страна председателят на Народната скупщина Мая Гойкович е посочила, че двустранните връзки между парламентите имат потенциал да бъдат подобрени и трябва да се работи за тяхното засилване.