Пенсии и заплати догодина няма да се вдигат, очакват 3,6% ръст на БВП
Пенсии и заплати догодина няма да се вдигат, очакват 3,6% ръст на БВП / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Пенсиите и заплатите ще останат без промяна през 2011 г. Това е записано в доклад на министъра на финансите Симеон Дянков до премиера, публикуван на сайта на финансовото министерство. В него са описани параметрите на Бюджет 2011. Той залага на икономически растеж от 3,6 % и дефицит на 2,5 %. Брутният вътрешен продукт се очаква да е повече от 77 млрд. лева

Външната търговия ще бъде двигателят на икономиката ни и догодина, смятат от финансовото министерство. Експертите очакват слаб растеж от 0,7 на сто в края на 2010 г. и цели 3,6 на сто в края на следващата година.

Експертите очакват и положителен растеж на вътрешното търсене догодина, като средногодишната инфлация ще достигне 3,7 %.

През 2011 г. министър Дянков разчита на 25.844 млрд. лева приходи в държавния бюджет. Общият размер на публичните разходи е изчислен на 27.807 млрд. лв. Бюджетният дефицит по консолидираната фискална програма се планира в размер на 1.963 млрд. лева, или 2.5% от прогнозния БВП.

40 % от БВП ще бъдат разходите. Според финансовото министерство за първи път те ще останат на нивото от миналата година. Затова пенсии и заплати няма да се увеличават.