Очакват ли ни междусъседски войни заради кражби на топлоенергия
Очакват ли ни междусъседски войни заради кражби на топлоенергия / снимка: БГНЕС, архив
Очакват ли ни междусъседски войни заради кражби на топлоенергия
50383
Очакват ли ни междусъседски войни заради кражби на топлоенергия
  • Очакват ли ни междусъседски войни заради кражби на топлоенергия

Дори и живеещите в една сграда да получат повече правомощия по въпроса с проверките за това кой краде топлоенергия в нея, проблемът няма да се разреши. Мнението е на Матей Матеев, юрист и експерт в гражданско сдружение ДНЕС. Така той коментира направените предложения от ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката, чрез които ще се дадат повече правомощия на етажната собственост да извършва проверки при съмнения за измами от страна на съседите.

Евентуалното криминализиране на кражбата на топлоенергия и наказанията, които биха последвали, също не са достатъчни за справяне с проблема, смята Матеев. Според него „Топлофикация” е тази, която трябва да следи за нередности. Ето какво смята юристът, че трябва да се направи: „Да се възложи на самата „Топлофикация”, след като тя ми е доставчикът на топлинна енергия, да извършва тези проверки. Етажната собственост, дори и закона да й даде тези правомощия да проверява, не може да го прави. Представете си се вие в положението - правите комисия и отивате да проверявате вашите комшии. Нали после ще стане такава война, че ще се срути блока”.

Темата за криминализирането на кражбата на топлоенергия Матей Матеев коментира така: „И тук дори не е въпросът в санкциите. Ние много често тръгваме в тази посока - неправилно паркиране - санкция, проблеми с работодателя или работниците - санкция. И стигаме до абсурдни санкции и пак не вървят нещата. Трябва да има система, чрез която да се отстраняват тези неща. Само санкциите не помагат. Трябва да има механизъм. Като имам съмнение, че на комшията нещо са му малки сметките, а му е много топло, да има кой да извърши проверката. А не да разчитаме, че със съседите ще тръгнем да правим проверки”.